2024. május 3., péntek

A németek is beszállnának a magánosításba

Német gazdasági küldöttség tárgyalt Aleksandar Vučićtyal

A német befektetők érdekeltek a szerbiai cégek magánosításában, ha azoknak az ajánlatai megfelelőek – jelentette ki Rainer Lindner, a Keletnémet Gazdasági Bizottság igazgatója.

– Konkrét versenypályázatokat és ajánlatokat várunk, s akkor a német vállalatok is részt vesznek a tendereken. A német vállalkozók segítenek megvalósítani az európai színvonalat a szerbiai cégekben. A Nyugat-Balkánon Szerbia kulcsfontosságú ország, ennek érdekében a jövőben a német vállalkozók még aktívabbak akarnak lenni a piacán – mondta Lindner, majd hozzátette, hogy érdekes megbeszélést folytatott Aleksanadar Vučić szerbiai kormányfővel. Megvitatták az új projektumokat, a módosított munkaügyi törvényt, és a fiskális konszolidáció kérdéseiről is beszéltek.

Lindner szerint jók a kilátások arra, hogy Szerbia és Németország közösen fejlessze a vasúti közlekedést, friss áruval lássa el a fogyasztókat, tekintettel arra, hogy a Metro kereskedelmi hálózat már jelen van a szerbiai piacon. A bizottság igazgatója kifejtette, hogy a két ország közötti kapcsolatok jó eséllyel fejlődhetnek az energiahatékonyság, az IT szektor és a kereskedelem terén. A német vállalkozók pozitívan befolyásolhatják Szerbia nemzetközi megítélését, legyen szó akár befektetésről vagy európai uniós csatlakozási folyamatról – vélekedett Lindner.

A Keletnémet Gazdasági Bizottság igazgatója nem egyedül tárgyalt Belgrádban, infrastrukturális, energiaügyi, mezőgazdasági, autóipari és IT szektorbeli német cégek képviselői érkeztek vele. A két ország képviselői megállapodtak abban, hogy ezentúl évente kétszer szerveznek ehhez hasonló találkozót, amelyen megvitatják az eddig elért eredményeket és vázolják a tennivalókat.

Marko Čadeš, a Szerbiai Gazdasági Kamara alelnöke szerint a németországi küldöttség látogatása nemcsak a külföldi befektetők idevonzása miatt fontos, hanem a szerbiai cégek is profitálhatnak belőle. Aleksanadar Vučić tegnap kijelentette, hogy a Smederevói Acélművek lehetséges befektetőivel folytatott beszélgetés után derűlátóan tekint a vállalat jövőjére. A kormányfő hozzátette, hogy a Petrohemija és az Azotara sorsa is lassan megoldódni látszik.