2024. május 3., péntek

„Ez nem számottevő többség”

A tüntető egyetemi hallgatókkal az oktatási minisztérium előtt tárgyaltak az illetékesek

Az egyetemi hallgatók a múlt héten már hangot adtak elégedetlenségüknek. Akkor több mint 3000 hallgató vonult végig Belgrád belvárosán, hogy az oktatási minisztérium tudtára adja, nem elégedett azzal a megállapodással, amelyet a Szerbiai Egyetemek Hallgatóinak Konferenciájának (SKONUS) vezetőségével kötöttek. Mint akkor az egyetemisták kiemelték, nem azt várják a minisztériumtól, hogy az egyetemi hallgatók követelései mentén az egyetemi karok felé javaslatot nyújtson be, hanem hogy azokat törvénybe, rendeletbe fogalja. A múlt héten újra átadott követelések kapcsán az önszerveződő egyetemi hallgatók egy hét gondolkodási időt adtak a minisztériumnak. Kedden ismét összegyűltek a minisztériumok épülete előtt, a Nemanjina 22-es szám alatt, ám ezúttal alig voltak 100-200-an. A miniszter szerint ez nem reprezentatív tömeg, így a minisztérium megbízottjai is az épület lépcsőin folytatták le a tárgyalást a hallgatók képviselőivel. A két félnek azonban nem sikerült közös nevezőre jutnia.

– Tájékozatlan egyetemi hallgatókról van szó, akik nem tudnak a kormánydöntésekről. Sajnos vannak hallgatók, akik nem tudják közvetíteni elvárásaikat, így a múlt héten egy kézzel írott követelést adtak át a minisztériumba, amelyen egy aláírás sem szerepel. És mivel alig jöttek össze most páran, nem gondolom, hogy nagyobb figyelmet kell rájuk fordítani – emelte ki Srđan Verbić oktatási miniszter. – Az egyetemi hallgatók legitim képviselőivel már tárgyaltunk, megállapítottuk, hogy mely követelések kapcsán tudunk lépéseket tenni, és tudtom szerint az egyetemi hallgatók többsége elégedett a megállapodással. Már csak az maradt hátra, hogy a pénzügyminisztérium véleményezze, majd pedig a kormány döntést hozzon a SKONUS-szal kötött megállapodásról – magyarázta. Ez a döntés ma szerepel a kormány napirendjén.

Aleksandar Đenić, az Egyetemi Hallgatók Frontjának titkára elégedetlenségének adott hangot, hogy az oktatási minisztérium képviselői a lépcsőn tárgyaltak velük.

– A SKONUS-szal kötött megállapodás semmit nem jelent, a minisztérium javaslatai ugyanis nem kötelezik az egyetemeket semmire. A SKONUS-t nem érdekli többet a hallgatók anyagi háttere, ezért tüntettünk a múlt héten és most is – mondta Đenić. Hozzátette, ezek után is folytatják a tüntetést, kihasználnak minden törvény adta lehetőséget arra, hogy felhívják magukra a figyelmet.

A hallgatók a többi között követelik, hogy 6 vizsgaidőszak legyen, meg lehessen hosszabbítani a tanévet és az abszolvensi időszakot, és ne csökkentsék a tandíjmentes hallgatók számát a mesterszakon.