2024. április 30., kedd

A magyarkanizsai diákok a másodikak lettek a vetélkedőn

Doberdóról Szegeden

A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, a Tisza-parti Általános Iskola, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Katolikus Ifjúsági Alapítvány közös szervezésében a minap immár hatodik alkalommal került sor Szegeden a Görgey Artúrról elnevezett történelemversenyre, amelynek témája az idén az első világháború olasz frontja volt.

A rendezvényre Csongrád megyén kívül Szeged egykori vonzáskörzetéből, az országhatár túloldaláról is szép számmal érkeztek csapatok. A bácskai, bánsági és partiumi versenyzők mellett a Kárpát-medence egyik legdélebbi, máig magyar többségű faluja Ürményháza, és a Székelyföldön található Csíkszentmárton is képviseltette magát. Az egykori szegedi 46. gyalogezred legfontosabb harcainak helyszínéről, az olasz földön található Doberdóról is érkezett küldöttség. Sagrado városának polgármester asszonya, Elisabetta Pian vezetésével az egykor ellenség – ma már barát – olaszok is indítottak két csapatot, a rendezvényt kétnyelvűvé téve. A megmérettetést megelőzően a rendező iskola diákjai egy rövid városnézésen mutatták be Szegedet a határon túli diáktársaiknak.

Az írásbeli feladatokat 60 percen keresztül oldották meg a háromfős csapatok. A rekordot jelentő 56 csapatot felvonultató mezőnyben végül a szegedi Tisza-parti Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. Második helyezett és a 25 határon túli csapatból a legeredményesebb a délvidéki Magyarkanizsa lett Almási Kristóf, Kukli Bence és Milutinovity Dávid összeállításban. A mórahalmi diákok lettek a harmadikok.

A versenyzők értékes könyveket és folyóiratokat tartalmazó díjakat vehették át. A Mozaik Kiadó és a Rubicon Ház Bt. jóvoltából senki nem távozott üres kézzel. A fődíjat – mely egy történelmi tanulmányút az egykori olasz front, az Isonzó vidékére – Pál Józseftől, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati rektor helyettesétől, az Olasz Köztársaság tiszteletbeli szegedi konzuljától vehették át a legjobbak.