2024. május 3., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

Tovább folytatni a munkát

A Magyar Összefogás programja az évek óta tartó építkezés eredménye

Hétfőn este Pásztor István, a VMSZ elnöke és Németh Ernő, a Magyar Összefogás lista jelöltje a királyhalmi Művelődési Otthonban tartott lakossági fórumot, majd az estét a Mécsvirág együttes Vannak vidékek című előadása zárta.

Németh Ernő, aki a Szabadkai Rádió megbízott fő- és felelős szerkesztője, az egybegyűltekhez szólva elmondta, sosem gondolta volna, hogy ilyen formában politizálni fog, azonban mindig vannak olyan élethelyzetek, amikor muszáj felvállalni a dolgokat és nekünk magunknak kell tenni magunkért.

– Amikor az idén nyáron kiderült, hogy a Szabadkai Rádió ebben a formájában meg fog szűnni, akkor Pásztor úrral és az MNT-vel is arról beszéltünk, hogy nem lehet megengedni, hogy Belgrádban döntsenek erről, és valamilyen formában fenn kell tartanunk a magyar adást. Ez az egyik programcélunk. De nem csak rólunk van szó. Más városokban is vannak olyan médiaházak, amelyek erre a sorsra jutnak, így szeretnénk tenni valamit, hogy ne szűnjenek meg a közszolgálati magyar tartalmak. Fontosnak tartjuk az ifjúsági média megszervezését, vagyis egy olyan ifjúsági médiahálózatot, amely magában foglalja az internetet, a rádió- és tévéműsorokat, amit a fiatalok szeretnek, emellett szeretnénk egy olyan médiaházat létrehozni, ahol a magyar nyelvű médiumok kapnának helyet. A legfontosabb pedig talán a színvonal, hogy az emberek magyar nyelvű újságot vegyenek és magyar nyelvű műsorokat nézzenek, hallgassanak – ismertette Németh Ernő, a Magyar Összefogás lista tájékoztatásra vonatkozó programját.

Pásztor István a néhány napon belül sorra kerülő MNT-s választásokon való részvétel fontosságáról és a mögöttünk lévő kampányról szólt, melyet a Mécsvirág fellépései és a Cserháti Zsuzsa életéhez kapcsolódó program egészített ki, s amellyel kapcsolatban Pásztor úgy fogalmazott, ez a fajta tartalom közel áll a nemzeti tanács lényegéhez.

– A kampány vége felé talán összegezni is lehet a történteket. Az idei év nagyon fárasztó volt számunkra, márciusban voltak az előrehozott parlamenti választások, majd a magyarországi választás, amelyben mi is segítettünk azzal, hogy házról házra jártunk, hogy meggyőzzük az embereket, éljenek a szavazás jogával, ezt követte az európai parlamenti választás és most az MNT-választásokra készülünk. Szerencsére ezek után sem fulladt ki ez a történet, éppen ezért várom nyugodt lelkiismerettel a választásokat, hiszen az elmúlt hat-hét évben annyit dolgoztunk, foglalkoztunk egymás bajával, s olyan bizalmi kapcsolatot építettünk ki, hogy most nem kell egymást meggyőzni. Felépítettünk egy közösséget, úgy, hogy közben ügyeket intéztünk, és nem maradt Vajdaságban egy olyan település sem, ahol valamit, amit az emberek fontosnak tartottak, nem sikerült volna megcsinálni. Ez nem azt jelenti, hogy mindent megoldottunk és nincsenek gondjaink, hogy mindenkinek van munkahelye és meg tudja keresni a betevő falatját, úgy, ahogy a legjobban szeretné. Azonban amit nagy erőfeszítéssel meg lehetett csinálni, azt mi megcsináltuk az elmúlt években. S most arra a pontra értünk, hogy lezárult a négyéves ciklus, s ezért félbe maradt a munkánk, de mi ezt tovább akarjuk folytatni, hogy a következő négy évben a vázat tartalommal töltsük meg – mondta Pásztor, hozzátéve, hogy ezt oly módon szeretnék, hogy az találkozzon azoknak az embereknek az igényével, akiknek csinálják. Ez sikerülhet is, hiszen van a közösségben erő és vannak olyan rátermett, szakmai tudással, pozícióval rendelkező személyek, akiknek segítségével ez sikerülhet, de ehhez arra van szükség, hogy vasárnap elmenjünk szavazni. Mint rámutatott, a Magyar Összefogás programja az évek óta tartó építkezés eredménye, s a szavazással nem a jelölteknek, hanem magunknak segítünk.