2024. május 7., kedd

Élni kell a történelmi lehetőséggel

Tegnap Törökbecsén kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak

A törökbecsei Jókai Mór MME székházában, az egyesület és a temerini CMH iroda szervezésében tegnap nyolcadik alkalommal tartottak kihelyezett konzuli fogadónapot, amelyen Magyarország szabadkai főkonzulátusának munkatársai közel száz személytől vették át az egyszerűsített honosítási kérelmeket. Dr. Kovács Gábor konzul szerint az érdeklődés továbbra is folyamatos a magyar állampolgárság könnyített kérelmezése iránt. Különösen kedveltek az ügyfelek körében a kihelyezett konzuli fogadónapok, hiszen ezek révén meg lehet spórolni a kérelmezésekkor a Szabadkára vagy a Belgrádba történő elutazást.

– Nyelvi hiányosságokkal szoktunk találkozni. A magyar nyelvtudás elvárt szintje szempontjából az a fontos, hogy az ügyfél mind a hétköznapi életben, mind pedig az ügyintézés során a közepeshez közeli szinten, önállóan el tudjon járni. A tévhittel ellentétben Magyarországon nem gyorsabb az ügyintézés, ráadásul, ha nyelvtudási kétségek merülnek fel, egy további nyelvi ellenőrzésre gyakran Szabadkára is elküldik azokat, akik a határon túl adták át a kérelmüket. A nyelvtudás egyébként az eljárás bármely szakaszában ellenőrizhető, ugyanis az eskütételkor és az útlevél kérelmezésekor is van lehetőség a nyelvi feltétel meglétének vizsgálatára. Találkoztunk azzal a jelenséggel is, hogy azoknak, akik a kérelmezéshez szükséges nyelvi szintet gyorsan sajátították el, és utána felhagytak a magyar nyelv folyamatos használatával, az eskütételre már érezhetően visszaesett a nyelvtudásuk. A megfelelő szintű magyar nyelvtudásnak folyamatosan fenn kell állnia, és szükség esetén fejleszteni is kell azt – mondta el a konzul, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak kérelmeket vesznek át a kihelyezett fogadónapokon, hanem útleveleket is átadnak, amennyiben az ügyfél jelzi ezt az igényét. Ez utóbbira hat személy esetében került sor a törökbecsei fogadónapon.

Dr. Kovács Gábor emlékeztetett arra is: történelmi lehetőség az egyszerűsített honosítási eljárás, és akinek megvannak ehhez a feltételei, éljen mielőbb a kihelyezett konzuli napok nyújtotta kényelmes és költségkímélő lehetőséggel. Amennyiben valakit sürget az idő, a 024/626-302-es telefonszámon történt bejelentkezés után Szabadkán már másnap átadhatja honosítási kérelmét, ha rendelkezik a szükséges dokumentumokkal.