2024. május 2., csütörtök

Ki a hibás? – Az FSS vagy a rendőrség?

A Szerbia–Albánia-labdarúgó-mérkőzésen történt incidens felelősségéről beszélgetve Zoran Babić, a Szerb Haladó Párt frakcióvezetője és Milivoj Mirkov, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) munkatársa, a biztonságért felelős részleg vezetője éles vitát folytatott egymással a közszolgálati televízió Kérdőjel (Upitnik) című műsorában. A frakcióvezető véleménye szerint az incidensért a szervezők, vagyis a Szerbiai Labdarúgó-szövetség a felelős.

– Ott voltam a mérkőzésen, és borzasztóan éreztem magam, mert nemzetiségemben és méltóságomban is megaláztak – mondta Babić.

Ezzel szemben az FSS munkatársa kijelentette, hogy a mérkőzés biztosításáról szóló kockázatbecsléseket az első naptól kezdve a belügyminisztériummal együttműködve készítették, ezért a felelősség a rendőrséget terheli. A frakcióvezető szerint a mérkőzést nyugdíjas biztonsági őrök biztosították, az pedig a véleménye szerint megint csak a szövetség mulasztása.

– A szövetség kötelessége, hogy biztosítsa a mérkőzéseket. Ugyan ki a felelős, hogy nyugdíjasokat alkalmaztak csak azért, hogy ne kelljen napidíjat fizetni? Van biztonsági szolgálatuk, akiket elláttak mellényekkel, csakhogy eleget tegyenek az előírásoknak, de a mérkőzésen semmit sem tettek – mondta Babić.

A frakcióvezető azon kérdésére, hogy az incidensek miatt, valamint ha az UEFA úgy dönt, hogy Szerbia a felelős a történtekért, Mirkov elgondolkodik-e a lemondáson, a biztonságért felelős részleg vezetője azt válaszolta, ez lenne a legkönnyebb, de ezzel nem oldanának meg semmit.