2024. május 2., csütörtök
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK

A szülőföldön maradás szolgálatában

A Magyar Összefogás listájának a vezetőjeként, az elmúlt hetekben a terepet járva egy olyan párbeszédet sikerült kialakítani a vajdasági magyar családokkal, ösztöndíjasokkal, gyermekekkel, nagycsaládosokkal és intézményekkel, amely arról árulkodik, hogy ez a közösség nagyon nyitott, és jól ismeri a Magyar Nemzeti Tanács munkáját. S nagy-nagy elvárásai vannak a nemzeti tanács új összetételével szemben is, s mi ezeknek az elvárásoknak szeretnénk eleget tenni – összegezte lapunk számára az elmúlt hetekben kifejtett választási kampányt Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője, aki tegnap kerekasztal-beszélgetésen vett részt a zentai művelődési intézmények (Thurzó Lajos Közművelődési Központ, Zentai Magyar Kamaraszínház, Történelmi Levéltár, Zentai Múzeum) vezetőivel.
 

– Az emberek nyitottak, őszinték, segíteni akarók, de egyben elkeseredtek is, s nagyon nehéz helyzetben élnek. Sokan a világot a Magyar Nemzeti Tanáccsal akarják megváltani, de mi nem erre akarunk vállalkozni, hanem arra, hogy a területiség, a szakmaiság, az együttműködés elve alapján olyan közösséget építsünk, amelyben mindenki büszkén vallhatja magát magyarnak, s amelyben a magyar érdekeket nem félelemből, hanem őszinteségből tudják az emberek kinyilatkoztatni – ecsetelte Hajnal. Kiemelte, hogy a listájuk programjának minden szegmense arról szól, hogy miképpen tudják az oktatáson, a tájékoztatáson, a művelődés és az anyanyelv által az embereket meggyőzni arról, hogy szülőföldjükön maradjanak, és itt próbálják ezt a nehéz időszakot átvészelni.
– A Magyar Összefogás olyan programot kínál a vajdasági magyarságnak, amelyben megtalálhatjuk úgy magunkat, hogy az anyanyelvünkben, identitásunkban érezzük, s tudjuk, hogy van támaszunk, s érdemes a szülőföldünkön keresni a boldogulásunknak – nyilatkozta.

A tegnapi találkozó fókuszában az MNT és a zentai önkormányzat között kialakult együttműködés állt, amelynek keretében a társalapítói jogokat sikerült megvalósítani. Többek között elhangzott, hogy ennek köszönhetően egymást tudják erősíteni, s a kulturális autonómia mellett egy olyan autonómia körképe is kezd kirajzolódni, ahol az oktatás és a kultúra, a tájékoztatás és az anyanyelvhasználat terén példaértékűek lehetnek más közösségek előtt. Lényegében egy mintát tudnak mutatni arról, hogyan kell építkezni akkor, amikor a nemzeti tanács a saját eszközrendszerével abban igyekszik segíteni egy közösségnek, hogy az itt élő magyar emberek minél jobban képesek legyenek megvalósítani az érdekeiket.

Az összejövetelen szó volt arról is, hogy miképpen lehetne a zentai csata kultusza köré szervezni a község művelődési életét, hogy ezzel egyfajta turisztikai látványosságot is kialakítsanak, ezzel is hozzájárulva a község kulturális turizmusának fejlesztéséhez.

Hajnal a tanácskozást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a jövőre nézve az a szerep, ami a kultúra és az oktatás területén eddig kiemelkedő volt, az elkövetkezőkben tovább bővülhet, és ebben az új MNT együttműködő, segítő és építő elem szeretne lenni.

A tanácskozáson jelen volt Perpauer Attila, a Magyar Összefogás listájának kevi jelöltje is, aki reményének adott hangot, hogy az elkövetkező időszakban a községi intézményvezetők is támogatásban részesítik a Zentához tartozó településeket, hiszen minden kis faluban van olyan potenciál, amire lehet építeni, s mivel a városban működő intézmények óriási tapasztalattal rendelkeznek, tapasztalataikkal elősegíthetik a falvak fejlődését is.

Hajnal Jenő és Perpauer Attila tegnap ellátogatott a zentai Szórád családhoz. Hajnal a kereskedelemben dolgozó szülők három gyermekével: az egyetemista Ádámmal, a gimnazista Henriettával és a nyolcadikos Rékával beszélgetett tanulmányaikról, illetve a továbbtanulási lehetőségekről, és hasznos tanácsokkal is ellátta őket. Beszélt az MNT ösztöndíjazási lehetőségeiről, s kiemelte, hogy az újvidéki Európa Kollégium megnyitása több száz vajdasági magyar fiatal számára biztosít majd kedvezményes elszállásolási lehetőséget az egyetemi tanulmányaik során.