2024. május 1., szerda

Életet ajándékozott a Rotary Szegeden

A nyitott szívvel született Ilyés Attilát a szegedi II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban műtötték meg a Rotary Magyarország Gift of Life – Ajándékozz életet! program keretében. A hatéves, Erdélyből, Nagykadácsról érkezett gyermek műtéte jól sikerült, a kisfiú jókedvűen fogadta a rotarysok ajándékait, s már várja, hogy hazamehessen három testvéréhez.

A nemzetközi program célja – melyet minden országban a rotarysok koordinálnak és biztosítják a szükséges anyagi fedezetet –, hogy olyan gyermekeket gyógyítsanak meg, szó szerint ajándékozva nekik az életet, akiket hazájukban nem tudnak megfelelő színvonalon ellátni. A Gift of Life program magyarországi nagykövetei közé tartozik több száz orvos, nővér és egészségügyi személyzet mellett a Budapest Rotary Klub Tabán Közhasznú Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Rotay Club Szeged. Idén ősszel a program keretében további négy gyermeket fognak megműteni Szegeden. Az idén tíz műtétet végeztek a fővárosban, Ilyés Attila az első gyermek, akit Szegeden operáltak meg.

„A Rotary jószolgálati tevékenységet folytat, és annál szebb tevékenységet nem lehet választani, minthogy szívbeteg kisgyermekeknek adjuk vissza az életét. Ki kell mondani, olyan gyermekeket műttetünk meg, akik a hazájukban meghalnának, hiszen sem Romániában, sem a Vajdaságban, sem pedig Kárpátalján nincsen olyan felkészültségű gyermekszívsebészet, mint Magyarországon” – fogalmazott a program hazai gazdája, a Budapest-Tabán Rotary Klub elnöke, Sterk Péter.

A program előzménye ez volt, hogy még 1991-ben negyven magyarországi gyermeket utaztattak Amerikába, ahol megoperálták őket, és így most már teljes életet élhetnek. Ezek a beavatkozások azonban nem olcsók, 6-700 ezer forinttól egészen 4-5 millió forintba is kerülhetnek. Sajnálatos módon az a pénzmennyiség, amit össze tudnak gyűjteni, határt szab annak, hogy hány gyermeken tudnak segíteni. Idén a tervek szerint húsz gyerek kezelését tudják finanszírozni, Ilyés Attila közülük a tizenegyedik volt. A hatéves kisfiú műtéte mintegy 2 millió forintba került.