2024. május 18., szombat

Hamarosan szavazás a helyi járulékról

Bajsán az év végén jár le az előző időszakra megszavazott helyi járulék – A község legalacsonyabb hozzájárulását javasolja a helyi közösség tanácsa – Megújult a piactér – Folytatódott a vízv

A bajsai helyi közösségben igen intenzív munka folyt az elmúlt két-három hónapban. Többek között felújították a piacteret és a tornaterem padlóját, folyatták a vízvezetékek cseréjét, stb. A helyi közösségnek számos további terve van, de ezek sorsa nagyban függ a hamarosan sorra kerülő szavazástól, tudtuk meg Plohl Edvintől, a bajsai helyi közösség titkárától. November során lejár az elmúlt időszakra megszavazott helyi járulék és a polgároknak dönteniük kell, hogy jóváhagyják-e az új helyi járulékot, amit 2015 januárjától 2025 decemberéig vonatkozó időszakra vezetnének be.

– A pénzeszközök mennyiségétől függ, hogy mi mindent tudunk elvégezni, viszont az emberektől sem várhatjuk el, hogy lemondjanak a bevételük egy nagyobb százalékáról. Ezért a községben érvényes helyi járulékoktól alacsonyabb szintet határoztunk meg. A terv szerint a személyi jövedelemből 3 százalékot, a vállalkozók bevételéből 5 százalékot vonnánk le, a földművesek pedig egy kataszteri hektár után 20 kilogramm búzát fizetnének. A nyugdíjasoknál önkéntes alapon működik a helyi járulék, aki aláírja a nyilatkozatot, annak a nyugdíjából 2 százalékot vonnánk le. A terv szerint az új helyi járulék 15 százalékát utak, járdák építésre és karbantartásra szánjuk, 20 százalékát közvilágításra, 25 százalékot a vízvezeték-hálózat felújításának befejezésére és középületek felújítására, 25 százalékot civil- és sportszervezetek, egyházközösségek, oktatási intézmények és az újszülöttek támogatására, valamint 15 százalékot a helyi közösség működési költségeire – mondta el a titkár.

Amennyiben a topolyai községi képviselő-testület jóváhagyja, a szavazás november 28-a és december 8-a között fog lezajlani.

A helyi járulékkal kapcsolatos szavazás mellett Plohl a közelmúltban lezajlott tevékenységekről is beszámolt. Szeptemberben fejeződött be a piactér felújítása, amelynek során új piaci asztalokat és egy kültéri csapot helyeztek ki, valamint lebetonozták a teret. Ez a beruházás a helyi járulékból, valamint községi költségvetési eszközökből valósult meg, akár csak az iskola és a helyi közösség előtti járdák újrabetonozása. A falu más helyszínein is történt járdabetonozás, oly módon, hogy a helyi közösség adta az anyagot, a polgárok pedig a munkát, mondta a titkár. Folytatódott az új vízvezeték-hálózat felújítása, a Petőfi Sándor, a Zöld, a Proletár, a Partizán és a Štefanik utcákban kerültek új csövek a földbe. Lévén, hogy a Tartományi Nagyberuházási Alap támogatása elmaradt, ezt is saját forrásból oldották meg. Nagyobb beruházás volt az általános iskola tornatermének és a tűzoltóotthonban lévő nagyterem parkettájának a felújítása, a helyi közösség 400 ezer dinárt költött erre a célra. A nagy mennyiségű csapadék miatt prioritássá vált az árkok karbantartása, a Kerthátulja, a Kálvária, a Parlag, a Sár és a Mošorin utcákban, valamint a Moravici úton tették rendbe az elhanyagolt árkokat. Az iskola és az óvoda előtti gyalogátkelőhelyen fényvisszaverő prizmákat rakattak le, hogy az autósok messziről észrevegyék a zebrát. Emellett kiszélesítették a kerékpárutat a falu bejárati szakaszánál, ugyanis gépkocsik is közlekednek ezen a részen. A helyi közösség nagyobb összeggel támogatta az Etnoház felújítását is, mondta el Plohl, majd arról szólt, hogy még az idei évben bemeszelik és riasztóval látják el az ifjúsági otthont. Erre azért van szükség, mert az utóbbi időben több civil szervezet is itt tartja aktivitásait.