2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÁS

Az FSS (is) fellebbez

A Szerb Labdarúgó-szövetség (FSS) sürgősségi ügyekkel foglalkozó bizottsága pénteken ülésezett, s a testület közleményben jelezte: a szerb szövetség fellebbez az UEFA döntése ellen, amely szerint Szerbia – habár 3:0-ra megnyerte az Albánia elleni Eb-selejtezős mérkőzést – nem kapja meg a három pontot a győzelemért, s ezen kívül a soron következő két hazai mérkőzését, Dánia és Örményország ellen zárt ajtók mögött kell lejátszania, s az FSS-nek 100 ezer eurót kell befizetnie az UEFA számlájára.

A fellebbezést az FSS a következő okokkal indokolta meg:

Ellentmondás a döntéshozatal folyamatában – a találkozót Szerbia 3:0-ra megnyerte, ami után azonban csak a szerb válogatottól vontak le három pontot. Ugyanekkor megállapították, hogy az ellenfél is hibás, de csak Szerbiát büntették pontlevonással. A három pont a csoportban egy csapat esetében a megszerezhető pontoknak a 12,5 százalékát teszi ki.

Következetlenségek az UEFA ellenőrző és fegyelmi bizottságának döntéseiben: a 2010-es genovai eset során (amikor a szerb szurkolók miatt a 7. percben megszakadt az Olaszország–Szerbia mérkőzés) a bizottságok megállapították, hogy a szervező (Olasz Labdarúgó-szövetség) semmiért sem hibáztatható, s minden büntetéssel (Olaszország 3:0-ra nyerte a találkozót, egy mérkőzés nézők nélkül, pénzbüntetés) a másik felet sújtották (FSS). Most azzal, hogy Szerbia nyerte 3:0-ra a meccset, megállapítást nyert a másik fél hibája, de a többi döntés ellentétes ezzel és az FSS kárára történt.

Az 1992-es döntés után, amikor Jugoszláviát kizárták a svédországi Európa-bajnokságról, az UEFA ismét egy precedens döntést hozott. Sem az akkori, sem a mostani döntés nem csak a versenyzési szabályzatot figyelembe vételével történt.

Azt vártuk, hogy az UEFA testületeinek valamennyi döntése sportszerű és egyformán alkalmazható lesz minden versenyzési szinten. Feltesszük a kérdést, vajon mi történt volna akkor, ha ezt a találkozót a pótselejtezős párharc során rendezik meg? Vajon akkor is elvették volna a pontokat? És, ha igen, akkor melyik együttestől?

Olyan érzésünk van, hogy az FSS és a szerb labdarúgás ideális terep az új módszerek folyamatos kipróbálására, különösen ami a fegyelmi-büntetésbeli intézkedéseket illeti, mivel eddig még nem láttunk olyat, hogy az Eb-selejtezősorozatban egy csapat javára döntenek a zöldasztal mellett 3:0 arányban, utána pedig ettől az együttestől elveszik a pontokat.

Ezúton élve a lehetőséggel, kihangsúlyozzuk még egyszer, hogy a döntésekkel kapcsolatos valamennyi magyarázatot öt napon belül kapjuk meg, s utána tudjuk, hogy milyen tények alapján születtek meg a kirótt büntetések.

Az Albán Labdarúgó-szövetség már a délelőtt folyamán jelezte, elégedetlenek a döntéssel, s harcolni fognak az igazukért, s azért, hogy ők nyerjék meg 3:0-ra a mérkőzést.