2024. április 27., szombat

Tartományi titkárnál jártak a környezetvédők

A kishegyesi környezetvédők átadták a Krivaja folyó szennyezése ellen összegyűjtött aláírásokat

Topolyai ipari létesítmények július óta folyamatosan óriási mennyiségű szennyet engednek a Krivaja folyóba, aminek köszönhetően kipusztult a folyócska állatvilága, Bajsát, Kishegyest, Szikicset és Bácsfekethegyet pedig tömény bűz árasztja el. Az önkormányzatok megtették a szükséges feljelentéseket, az illetékes felügyelők pedig úgy csináltak, mintha tennének valamit, de továbbra sincs előrelépés a folyó szennyezésének ügyében. A kishegyesi Greenhead Környezetvédő Egyesület több figyelemfelkeltő akciót indított, a héten pedig a tartományi környezetvédelmi titkárságon jártak.

– A Greenhead az emberek ösztönzésére aláírás-gyűjtési akcióba kezdett a nyáron, ami során 676 aláírás gyűlt össze. Ezt követőn szerveztünk egy kerekasztal-beszélgetést, amelyen jelen volt Mohácsi Zoltán alpolgármester, Bácsi Gábor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője és Hallgató Imre, a topolyai DTD  vízgazdálkodási vállalat igazgatója. Ők támogatásukról biztosítottak bennünket ebben az ügyben. Szeptember elején állítólag történt egy mintavétel a Krivaja folyóból, de ennek eredményéről nem kaptunk információt. Október másodikán egy újabb mintavétel történt a kishegyesi helyi közösség megbízásából. Ennek hamarosan közé lesznek téve az eredményei, utána pedig egy újabb kerekasztal-beszélgetést fogunk szervezni. Szeretnénk szakmai mederbe terelni ezeket a beszélgetéseket, tehát vegyészt, biológust és orvost is meghívunk a vendégek közé, hogy szakmai szempontból is elemezzék az eredményeket – mondta el a Krivaja körüli eddigi történések kapcsán Puskás Valéria, az egyesület aktivistája.

Újvidéken dr. Slobodan Puzović tartományi építészeti, urbanisztikai és környezetvédelmi titkár fogadta a Greenhead képviselőit, tudtuk meg Udvardi Ildikótól, az egyesület aktivistájától.

– Fő célunk az aláírások átadása volt megfelelő kezekbe, ami most megtörtént. Ezenkívül a tartományi titkárnak beszámoltunk a Krivaja állapotáról, és fényképeket is mutattunk neki. Dr. Puzovićtól ígéretet kaptunk, hogy ezt a problémát belátható időn belül orvosolni fogják – mondta el Udvardi, majd hozzáfűzte hogy a titkár pozitívan értékelte, hogy a kiállnak ez az ügy mellett, és megpróbálják összefogni a közösséget.

A fiatal környezetvédők remélik, hogy a Krivaja szennyezésének problémája rövid időn belül megoldódik, mondta végezetül Celluska Annabella aktivista, aki fontosnak tartja, hogy sokan melléjük álltak, és aláírásukkal támogatták az egyesület kezdeményezését.