2024. április 28., vasárnap

Ifjúság és környezetvédelem

A Destinus akciói Magyarkanizsán

A végéhez közeledik a magyarkanizsai Destinus Ifjúsági Szervezet Óvjuk meg környezetünket! elnevezésű féléves programja, amelyhez a NIS kőolajipari vállalat pályázatán nyertek támogatást. A jövő hét során faültetési akciót szerveznek, összesen 150 darab kínai császárfát fognak elültetni a község területén.

A program hét fázisból áll, melynek része volt egy felmérés elvégzése, környezetvédelmi képzés és egy nagyszabású rajzakció is.

– A felmérést a Kanizsa Feszten végeztük, ahol a fiatalokat kérdezgettük. Azt szerettük volna megtudni, hogy az emberek mit tudnak a környezetvédelemről, szerintük hogyan lehet megóvni környezetünket. Mennyire vannak tisztában bizonyos fogalmakkal, amelyek a környezetvédelemhez kapcsolódnak. Ezeknek a kérdőíveknek a feldolgozása még folyamatban van, decemberre fog elkészülni. A programunk egyik legsikeresebb állomása a Rajzoljunk együtt! akció volt, ahol mintegy 150 résztvevő, abból 50 gyermek rajzolt egy húsz méter hosszú hammerpapírra. Ebből az akcióból hagyományt szeretnénk teremteni, minden évben egy métert hozzárajzolni, majd a város főutcáján kifeszíteni a hatalmas plakátot, amely a környezetvédelmet népszerűsítené – mondta Börcsök Izabella, a szervezet elnöke.

A programjuk a hónap elején folytatódott egy képzéssel, amelyen előadóként szerepelt Berec Sándor, a Természetjáró Egyesület elnöke, Varga Flórián kertészmérnök és faiskola-tulajdonos, valamint Budincsevity Angéla, a Segítsük Egymást, Vajdaság! szervezet elnöke, aki az újrahasznosításról tartott előadást.

– A faültetési akciónk időpontja még kérdéses, valószínűleg a jövő hét során lesz esedékes. A képzésen felmerült, hogy őshonos fát kellene ültetni, mi viszont már korábban a kínai császárfát választottuk, mert rengeteg pozitív tulajdonságáról halottunk, főleg arról, hogy ez a növény termeli a legtöbb oxigént.

A Destinus azonban nemcsak a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozza, hanem elsősorban a fiatalok összefogását szorgalmazza, ezenkívül pedig képzések szervezésével, általános emberi jogokkal, hagyományőrzéssel és a nemzetközi kapcsolatok ápolásával is foglalkozik. A három éve működő szervezetnek több nyertes pályázata volt már, sőt nemcsak vajdasági civilekkel, hanem magyarországi szervezetekkel is együttműködtek.

– Magyarkanizsán sok civil szervezet működik, szerintem az lenne a legfontosabba, hogy a valóban tevékenykedő civilek összefogjanak, és közös projektumokat végezzenek, így lehetne esélyünk pályázni, akár állami támogatásra is – mondta az elnök.