2024. május 20., hétfő

Új nyilvános toalettek épülnek jövőre

A tervek szerint három a városközpontba, kettő pedig Palicsra kerül

Egyelőre nem tudni, hogy ugyanazon a helyen épülnek-e ki, de annyi bizonyos, jövőre öt új nyilvános illemhelyet kap a város. A jelenlegiek közül kettő már több mint egy évtizede nem funkcionál, a városházánál lévő nyilvános wc-t pedig néhány hónapja zárták be.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint nagyon fontos, hogy ezt a kérdést rendezzék, mert a turisták és a polgárok nem tudják rendezett körülmények között elvégezni szükségleteiket.

– Teljesen új illemhelyeket kap a város. A jelenlegiek egyszerűen már nem látják el a funkciójukat. Sem a városközpontban, sem Palicson több évtizede nem rendezett ez a kérdés. A városháza mellett egyetlen nyilvános illemhely működött, s miután próbáltam tájékozódni, hogy ez milyen feltételekkel működik, és ki működteti, az eddigi bérlő felmondta a szerződést, nem tudom miért. Így néhány hónapja ez az egy wc sem működik. A Tejpiacnál és a Matija Gubec utcában pedig már több mint egy évtizede nem működnek. A Városrendezési Intézet és a Város Építési Igazgatóság tartja kézben ezt a projektumot és ők határozzák majd meg a lokációkat. A város központjában lesz két-három helyen minden bizonnyal. Palicson pedig a turisztikai részen is legalább két nyilvános illemhelyet kell kiépíteni. A nagyobbik feladat arról dönteni, hogy ki fogja ezt működtetni, s milyen feltételekkel, hogy megfizettessük-e vagy sem. Valószínűleg jobb lenne bérbe adni a munkát. Véleményem szerint a turisztikai adóból kellene pénzt elkülöníteni erre a költségvetésben, a wc-k használata pedig ingyenes lehetne – mondta Maglai, aki kérdésünkre hozzátette, azt, hogy mi lesz a jelenlegiekkel, nem tudja. Véleménye szerint a legjobb az lenne, ha azokat lebontanák, s a helyükre  modern wc-ket építenének. Könnyű szerkezetűeket, amelyek megfelelnek a mai elvárásoknak, de mint mondta, erről szakemberek döntenek majd.