2024. április 28., vasárnap

Ismételhet a nagyhatalom elnöke

A nemzeti valuta, a real árfolyamának gyengülésével és a tőzsde összeomlásával riogatnak Dilma Rousseff brazil államfő politikai ellenfelei. Szerintük a csapás akár el is maradhat, de csak akkor, ha Rousseffet nem választják újra.

A hivatalban levő államfő további politikai pályafutása és persze a tőzsdei árfolyam alakulása vasárnap biztosan kiderül, az elnökválasztás második fordulóját követően. A sorsdöntőnek számító megmérettetésen ugyanis az október 5-én lebonyolított első forduló győzteseként Dilma Rousseff is indul. Egyetlen ellenfele a jobboldali Aécio Neves.

Az elnöknőt a tizenkét éve kormányzó balközép Munkáspárt (PT) támogatja, amely az egyik legnagyobb politikai erő az országban. Neves a másik legbefolyásosabb pártként jegyzett jobbközép, konzervatív szociáldemokraták (PSDB) jelöltje.

Minden jel szerint nagyon szoros lesz a „csata”. A legutóbbi felmérések Rousseff győzelmét jelzik, de előnye csak 6–8 százaléknyi. Bő tíz napja még mindegyik közvélemény-kutatás azt jelezte, hogy Neves lesz a befutó, s a következő négy évben ő vezetheti a csaknem 190 millió lakosú országot, amely Latin-Amerika nagyhatalmának számít.

...és jobboldali ellenfele, Aécio Neves (Fotók: Beta/AP)

...és jobboldali ellenfele, Aécio Neves (Fotók: Beta/AP)

A két jelölt kampánycsapatai mindent megtettek, hogy lejárassák az ellenfelet. Neves hívei nemcsak a real árfolyamának jelentős gyengülését és a tőzsdei káoszt vizionálták Rousseff győzelme esetén, hanem kemény vádakat is megfogalmaztak az ország első elnök asszonya ellen. Erőteljesen bírálták Rousseffet, amiért az utóbbi években a gazdaság növekedése elmaradt a többi nagy feltörekvő ország, így India és Kína mögött. Igaz, Brazília még a lassulás ellenére is a világ hetedik legerősebb gazdaságának számít. Az elnök emberei sem tétlenkedtek. Azzal vádolták Nevest, hogy államfőként tönkretenné az országot.

Politikai elemzők azonban úgy vélik: Neves megválasztása esetén sem menne csődbe az ország. Sőt az üzleti körök őt talán jobban is kedvelik, mint az elnök asszonyt, aki a protekcionista, és állami beavatkozást támogató politika szószólója.

Szakértők szerint akármelyikük is nyer, komoly problémákkal kell megbirkóznia. A lakosság, köztük a 143 millió választópolgár java része ugyanis egyre elégedetlenebb a romló életszínvonallal, de aggasztja őket a növekvő bűnözés és a korrupció is, ahogyan a nem kielégítő tömegközlekedés, vagy éppenséggel az oktatás és egészségügyi ellátás nem megfelelő színvonala.