2024. április 28., vasárnap

Értékteremtő hagyományápolás

Népzenei képzés Szabadkán

Pénteken Szabadkán a Zeneiskolában tartott hangszerbemutatót, szombaton pedig a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon tart képzést Birinyi József budapesti népzenész, népzenekutató, a Hungarikum Szövetség elnöke, aki több mint húsz történeti és népi hangszeren játszik. Birinyi József népzenegyűjtéssel, kutatással, tanítással, hangszerkészítéssel, zenéléssel, népzenei és néprajzi filmezéssel foglalkozik. Több mint ezer darabból álló népi hangszergyűjteménnyel büszkélkedhet, és több mint hatvan különböző hangszerrel érkezett pénteki hangszerbemutató előadására a szabadkai Zeneiskolába.

– Magyar történeti népi hangszereket hoztam, családi gyűjteményből, együtt kezdtük el gyűjteni édesapámmal, bátyámmal folytattam. Megközelítőleg ezerháromszáz hangszerből áll a gyűjteményünk, de nem a darabszám a fontos. Sokkal inkább az, hogy a Kárpát-medence szinte minden hangszerének minden válfajából van a Birinyi-gyűjteményben – hallottuk Birinyi Józseftől, aki arra is kitért, hogy mit tart fontosnak kiemelni a népdalénekeseknek, csoportoknak és csoportvezetők számára szervezett szombati képzéskor:

– Legfontosabb, hogy akik zenével foglalkoznak, szeressék a dalt és az éneket. Ugyanis akik hallgatják őket, legfőképp arra kíváncsiak, hogy az előadó beleadja-e szívét-lelkét. A hallgatósággal azt kell éreztetni, hogy ennél szebb nincs a világon, és ez ragadja magával a közönséget. Fontos az is, hogy az előadók tudják is, mi áll a művészetük mögötte. Ismerjék az értékeket, az ezzel kapcsolatos szabályokat. Az ismeretek, ezek átadása és elsajátítása azért fontos, mert magabiztosabban és értékteremtőbben tudják továbbéltetni a hagyományt – fejtette ki Birinyi József.

A képzésnek helyi előadói is vannak Kanalas Zsófia, a szabadkai Zeneiskola népzenei tanszakának tanárnője és Csikós Krisztina hangszerismeretet oktató tanárnő, akik a képzés iránti nagyszámú érdeklődőről számoltak be, valamint hangsúlyozták, hogy fontosnak tartják a tanulók érdeklődését felkelteni népi hagyományaink és hangszereink iránt, amelyek ismerete tulajdonképpen általános műveltségünkhöz is hozzátartozik.

A képzésre a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatásával, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a szabadkai Zeneiskola és a Garden Quartet kamaraegyüttes szervezésében kerül(t) sor.