2024. május 5., vasárnap

Vendégségben a gazdasági és iparkamara

Bácsfeketehegyen tartottak találkozót az észak-bácskai körzet vezető gazdasági szakemberei – Kishegyes községben némi gazdasági fellendülés valósult meg az idei évben – állítja a polgármeste

A Szabadkai Regionális Gazdasági és Iparkamara a héten a bácsfeketehegyi Jelen Motelban tartott kihelyezett igazgatóbizottsági ülést. Az eseményen jelen volt Slobodan Vojinović, a kamara elnöke, Marko Rovčanin, Kishegyes község polgármestere, Hallgató Imre, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, Bácsi Gábor, az önkormányzat mezőgazdasági osztályának vezetője, valamint az önkormányzat és a gazdasági élet más képviselői.

Kishegyes község számára megtiszteltetés, hogy az észak-bácskai körzet vezető gazdasági szakemberei ide látogattak, mondta el Marko Rovčanin, aki reméli, hogy az ilyen együttműködések folytatódni fognak a jövőben is.

– A regionális gazdasági és iparkamara számtalanszor megmutatta, hogy kész segíteni Kishegyes községnek. Meg kell jegyeznem, hogy Kishegyes azok közé a ritka községek közé tartozik, ahol sikerült némi gazdasági fellendülést elérni az utóbbi időben. Itt elsősorban a Bácsfeketehegyen nyílt cipőgyárra gondolok, amelyben 180 új munkahely létesült. Emellett Szikicsen is hamarosan létesülni fog egy textilipari gyár, amire a tartománytól is kaptunk támogatást – mondta el a polgármester, s még hozzáfűzte, hogy az ülés résztvevőit is arra fogja biztatni, hogy Kishegyes községben fektessenek be.

Slobodan Vojinović arról számolt be, hogy a gazdasági és iparkamarának bevett gyakorlata, hogy Szabadkán kívül tartanak igazgatóbizottsági üléseket. A bácsfeketehegyi ülés egyik fő célja az volt, hogy elemezzék az első 8 hónap gazdasági történéseit a régióban, valamint összehasonlítsák az előző év azonos periódusával. A kamara elnöke elmondta, hogy a régióban az elmúlt évben 1 milliárd 600 millió dollár kivitel valósult meg, és Szerbia többi régióihoz képest többletkivitel valósult meg mind az EU, mind Oroszország irányába. Ezzel szemben az idei év első nyolc hónapjában csökkent a termelés, igaz, régiónkban kevésbé, mint Szerbia más részein.

A gazdasági és iparkamara találkozójának résztvevői az ülést követően meglátogatták a bácsfeketehegyi Agrokons Kft.-t, amely a község egyik legsikeresebb cége.