2024. május 4., szombat

Babamászóverseny és barátkozás

Negyedik alkalommal szervezi meg a Gyermek és babaexpót a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete

A Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete idén november 8-án szervezi meg a IV. Gyermek és babaexpót. A rendezvény helyszíne a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola tornaterme. A megmozdulás célja a nagycsaládok egymást ismerő és segítő közösségekké szervezése, valamint, hogy a családokat hozzásegítsék ahhoz, hogy feleslegessé vált baba-, illetve gyermekholmijaikat egymás között elcseréljék, vagy jelképes összegért eladják, esetleg elajándékozzák.
Az egyesület a helyszínen idén is fogad adományokat ruha, játékok, mesekönyvek és más otthon feleslegessé vált dolgok formájában.
– Ebben az évben is gazdag program várja az oda látógatókat, elsősorban a gyerekeket. A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének köszönhetően egész napra biztosított az ingyenes légvár- és trambulinhasználat, tagsággal rendelkezőknek ingyenes hajvágás, arcfestés, vetélkedés, lányoknak körömfestés. Üzemel majd a pelenkázóval is ellátott baba és szoptatósarok, valamint harmadszor kerül megszervezésre a Babamászó verseny, amelyre máris várják a babák nevezését, ami azért fontos, hogy kellő mennyiségű póló készüljön a rajthoz álló piciknek – mondta Gajda Nóra, az egyesület elnöke. A nevezéseket november 2-áig várják a 064/175-47-94-es telefonszámon.
Idén először várja kis betegeit a Baba és Maci kórház, amelybe a gyerekek elhozhatják a babájukat, macijukat. Dr. Ladóczki Szalma Csilla gyermekkardiológus gyógyítja majd a kórházba hozott kis pácienseket. A szerepjáték lényege, hogy ebben a szituációban ne a gyerek legyen a „szenvedő” fél és megbarátkozzon a fehér köpennyel.
A helyszínen lesz a Babamama.rs portál is. Az érdeklődők a helyszínen feltehetik kérdéseiket a honlap szakértőihez, nőgyógyászokhoz, pszichológusokhoz, gyermekorvosokhoz, amit azonnal továbbítanak hozzájuk. A helyszínen naprakész információkhoz juthatnak a családjogokkal, a támogatásokkal, ügyintézéssel, munkajogokkal kapcsolatban is.
A szervezők számítanak a családok jelenlétére. A Gyermek és babaexpo reggel 8 és délután 4 óra között várja a látogatókat. A rendezvény fő támogatója Pepi bohóc és társai Szegedről.

Kisbabák mikulászsákban

Az önkéntesség világnapja alkalmából december 2-án a Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete szervez egy önkéntességet népszerűsítő előadást. Dr. Soltész Anikó budapesti előadó érkezik Szabadkára. A rendezvény társszervezője a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, így az egyik előadást 70–80 hallgató számára ott tartják majd meg. A másik előadást pedig egyesületi vezetőknek szervezik.

– Az egyesületünk fontosnak tartja az önkéntes munka népszerűsítését. A cipősdoboz-akciónkat is megszervezzük az idén is, továbbá januárban egy kedves projektet szervezünk. Az első tíz baba, aki jövő évben születik, egy kis mikulászsákba vagy mikuláscipőbe öltöztetve kerül majd haza a kórházból. Megkaptuk hozzá a jóváhagyást, vannak támogatóink, január 5-én lesz ez az esemény. Az egyesület szeretne valamilyen módon bekapcsolódni a demográfiai akciótervbe, felhívni a figyelmet a kisbaba születésének fontosságára – tette hozzá Gajda Nóra.