2024. május 4., szombat

Egyéves a topolyai műveseközpont

A Dr. Hadzsy János Egészségház központi épületegyüttesébe tartozó, a topolyaiak tudatában Kastélyként létező építmény 2013 októbere óta műveseközpontként funkcionál, jelenleg Topolya község tizenhét dialízisre kényszerülő, veseelégtelenségben szenvedő polgárának megsegítésére, életminősége javítása céljából.

2013. október 21-én kezdte meg a heti szinten hétfőtől szombatig tartó munkaidővel, kezdeti időszakban két helyiségben három-három terápiás hely állandó biztosításával, tizenegy művesegép birtokában a működését a központ. Az egészségügyi minisztérium az újonnan nyíló műveseközpont számára hét új művesegépet biztosított, és további négy, gyárilag felújított dialízist végző géppel is bővült a felszerelés. A Bellco és a Hospal-típusú művesegépek mellett az évforduló apropóján, az elmúlt évi munka értékelésére felkért beszélgetőtársunk, dr. Agyánszki János, az egészségház igazgatója többek között kiemelte: az elmúlt egy év folyamán a belgrádi Medicon cég jóvoltából két újabb, a leghatékonyabb technológiát képviselő Gambro-típusú művesegéppel bővült a topolyai központ felszereltsége, amelyeket maximálisan kihasználnak. Immár tizenhárom művesegép áll tehát rendelkezésükre a kezelések elvégzésére, nyolc-kilenc folyamatos működtetésével. Az elmúlt egyéves terminusban terápiás helyeik is bővültek, nemcsak a felszerelésük: immár tíz terápiás hely biztosított a topolyai műveseközpontban. Továbbra is egy műszakban dolgoznak az egészségház belgyógyász szakorvosa, dr. Vukelić Vesna irányításával, aki a műveseközpont vezetője. Három szakképzett orvossal, hat nővérrel és egy elektronikus szakemberrel rendelkezik az egészségház ezen részlege.

– A kezdeti időszakra jellemző „gyermekbetegségeken” ennek a részlegünknek is át kellett esnie. A legjelentősebb problémáink a dialízist végző gépek, a felszerelés működtetése során adódtak, de többek között a karbantartók gyors reagálásának, experitív munkájának köszönhetően a hibákat sikerült minden esetben kiküszöbölni. A betegeink és a szakmai személyzet együttműködése, viszonya nagyon kedvezőnek minősül, erről az egyéves évforduló alkalmából szervezett, családias hangulatú összejövetelünk alkalmával is meggyőződhettünk. A betegek összes biológiai paramétere javuló tendenciát mutat, közérzetük is sokkal jobb, mint amikor felvettük őket. Kinézetük, fizikai kondíciójuk is javult, és óriási a jelentősége, hogy ezeknek a súlyos betegeknek, mióta a topolyai műveseközpontban történik az ellátásuk, nem kell háromnaponta mintegy hatvan kilométert utazniuk kezelésük színhelyére. Nagyon súlyos betegeket kaptunk, volt, aki mozgásképtelenként érkezett felvételkor, mi pedig talpra állítottuk. Nagy öröm ez mindannyiunknak, csakúgy, mint az, hogy a művesközpont első évében sikerült, hogy egy fiatal hölgy páciensünknél elvégezzék a transzplantációt. Örömmel és büszkeséggel töltött el bennünket, hogy az évforduló alkalmából rendezett összejövetelt jelenlétével megtisztelő Zoran Mišković, a vesebetegek egyesületének észak bácskai-körzeti vezetője, aki az országos szövetség vezetőségi tagja is, kiemelte: meglátása szerint az ország egyik legjobban felszerelt és legeredményesebb műveseközpontja a topolyai – fejtette ki dr. Agyánszki.