2024. április 27., szombat

Továbbra sincs megállapodás

A Szerbiai Ügyvédi Kamara nem elégszik meg a minisztérium által felkínált kisebb törvénymódosításokkal

Miután már több mint egy hónapja munkabeszüntetéssel tüntetnek az ügyvédek a közjegyzőkről szóló törvény monopolhelyzete miatt, illetve az ehhez a törvényhez kapcsolódó törvények egyes előírásai miatt, amelyek az ügyvédek állítása szerint veszélybe sodorhatnák hivatásuk fennmaradását, a múlt héten az igazságügyi miniszter, Nikola Selaković hajlandó volt tárgyalóasztalhoz ülni az ügyvédekkel, ahol jelen lehettek az újságírók is, legalábbis csak az ülés kezdetén. Ekkor a Szerbiai Ügyvédi Kamara képviselői kézhez kapták a minisztérium javaslatát, amelyben belefoglalták, mely törvényes előírásokat hajlandóak módosítani. Erre a javaslatra válaszolt hétfőn a SZÜK. Folytatják a tüntetést.

– Már 36 napja munkabeszüntetéssel igyekszünk rákényszeríteni az illetékeseket, hogy módosítsák a közjegyzőkről, illetve az ehhez kapcsolódó más törvények előírásait. Üdvözöljük, hogy a minisztérium végre belátta, hogy ezt meg kell tennie, de sajnos el kell utasítanunk az igazságügyi miniszter javaslatát ebben a formában, vagyis az ügyvédek tüntetése folytatódik – emelte ki Dragoljub Đorđević, a SZÜK elnöke a hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette: – A Szerbiai Ügyvédi Kamara továbbra is nyitott a tárgyalások folytatására. Mi már mintegy húsz nappal ezelőtt átadtunk egy részletesen kidolgozott javaslatot, hogy mely törvényes előírások kérdésesek, melyeken kellene módosítani és mi módon, hogy az összhangban legyen az alkotmánnyal és az európai előírásokkal. A tárgyalások során kézbesített minisztériumi javaslat nem változtat semmin, ugyanis a minisztérium javaslata szerint bizonyos jogi ügyek továbbra is csak a közjegyzők hatáskörébe tartoznak, holott sok esetben eddig még ügyvédek nélkül is a polgárok maguk is meg tudnák oldani dolgaikat. Ilyen esetben nem kellene több ezer dinárt költeniük a közjegyzőkre – mondta.

Slobodan Šoškić, a Belgrádi Ügyvédi Kamara elnöke rámutatott, az általuk felmutatott problémák közül csupán egyre, az ingatlanok értékesítése kapcsán volt hajlandó az igazságügyi miniszter módosításokat véghez vinni, holott számos más előírással is gond van.

– A minisztériummal átadott javaslat szerint az ügyvédek is részt vehetnek az ingatlan-értékesítések szerződéseinek összeállításában, de ez lényegében nem változtat semmit, ugyanis továbbra is a közjegyzők élveznek elsődleges jogot és végeznek olyan munkát, amihez az ügyvédeknek alkotmányos joguk van, ilyen a jogi tanácsadás, és az ingatlanok értékesítése esetében a szerződések összeállítása is. De nem csak ez az egy törvényes előírás okoz a számunkra gondot – mondta, majd hozzátette: – A legnagyobb gond ott van, hogy a minisztérium a javaslatban nem is ad lehetőséget más előírásokról való tárgyalásra, végleges javaslatot kínál nekünk. Ebben az esetben pedig úgy gondolom, nincs lehetőség kompromisszumos megoldásra, a kérdéses előírásokat módosítani kell – mutatott rá.

Az ügyvédek nemleges válaszukat hétfőn továbbították az igazságügyi minisztériumba is.