2024. április 28., vasárnap

Kínai újságírók Vajdaságban

Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár szombaton fogadta a kínai újságírók küldöttségét, valamint a Szerbiai Újságíró Egyesület képviselőit. A nap folyamán ellátogattak a Dnevnik napilaphoz és a Vajdasági Rádió és Televízió szerkesztőségeibe.

Az Összkínai Újságíró Egyesület hattagú küldöttségében a legnagyobb kínai médiumok szerkesztői és igazgatói jöttek el Vajdaságba. A kínai delegációt Guo Junping, a Hebei Daily Group elnöke, és Cai Xiaobin, a Quingdao Daily elnökhelyettese vezette.

A közös megbeszélésen Grujić bemutatta Vajdaság nemzeti, kulturális és vallási sokszínűségét, kitért arra, hogy 6 nyelvet használnak hivatalosan, és elmagyarázta az itteni média specifikus helyzetét.

– Vajdaság mint Szerbia tartománya baráti viszonyban van Kínával, ez a gyakorlatban is látszik, mivel több nagyobb projektumot bonyolítanak le együtt, például a belgrádi új híd megépítését, amivel Belgrád közelebb kerül Vajdasághoz – mondta a többi között Grujić. Hozzátette, a tartományi szervek a média decentralizációjáért szállnak síkra, együttműködnek a regionális médiumokkal és az európai intézményekkel is. A tartományi szervek különleges megbízásban részesültek, ők készítik el a média helyzetéről szóló jelentést Vajdaságban és további 10 európai régióban.

– A vajdasági média nagy része a többnemzetiségű környezet miatt köteles tiszteletben tartani a kisebbségek megszerzett jogait, másfelől viszont a többségi nemzetnek sem csorbulhatnak a jogaik – magyarázta a tartományi művelődési és oktatási titkár.