2024. május 3., péntek
LABDARÚGÁS – EB-SELEJTEZŐK

A szerb szövetség újrajátszást szeretne

A Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) alelnöke, Goran Milanović úgy fogalmazott, hogy fellebbezésükben az Albánia elleni mérkőzés újrajátszását fogják követelni, mondván, nincs rendben, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csak a következményekkel foglalkozott döntésében, az előzményekre nem tért ki a büntetés kiszabása során.

Amíg az albán fél továbbra is azzal fenyegetőzik, hogy kilép az Európa-bajnoki selejtezősorozatból, amennyiben Szerbiát nem zárják ki a küzdelmekből, és nem Albánia kapja meg a mérkőzésért járó pontokat 3:0-s hivatalos eredménnyel, addig szerb oldalról fellebbezési kérelmet készítenek elő az UEFA-döntés ellen, amely enyhén szólva felbőszítette mindkét oldalt.

A fellebbezésben valószínűleg újrajátszást követel majd az FSS, azzal a céllal, hogy eltörölje az UEFA bizarr döntését, miszerint a szerb válogatottnak ítélték a mérkőzésért járó 3 pontot 3:0-s hivatalos eredménnyel, mivel az albán csapat nem kívánta folytatni a találkozót annak megszakítása után, majd elvette a pontokat a házigazda számlájára írható rendezői hiányosságok miatt. Az FSS emlékeztet arra is, hogy a drón ügy előtt az UEFA soha nem hozott ehhez hasonló döntést, és nehezen elképzelhető, hogy a jövőben bármikor hasonló eszközökkel operál majd az európai szövetség.

Muszáj új mérkőzés lejátszását követelnünk, és megmutatnunk, hogy futballozni szeretnénk. Ugyanígy kérdések merülnek fel az albániai mérkőzés kapcsán is. Nem normális, hogy Albániában telt ház lehet, mi viszont úgy járjunk, ahogy jártunk. Mindkét meccset közönség nélkül kellene lejátszani – vetítette előre Milanović, hogy mi állhat majd a fellebbezési kérelemben, majd így folytatta: – Az UEFA csak a következményekkel foglalkozott, az okokkal nem. Az albánokat azért büntették meg, mert nem akarták folytatni a meccset, minket pedig a rossz szervezés miatt, ugyanakkor az UEFA nem foglalkozott azzal, hogy miért került sor a mérkőzés megszakítására. Ha a futballban a legnagyobb bűn, ha a politika belekeveredik a sportba, akkor vélhetően mindenki számára egyértelmű, hogy az albánok mit csináltak, és hogy minden következmény kisebb hiba ennél a tettnél. A Nagy-Albániát ábrázoló zászló megjelenése egyértelműen a politika belekeverése a sportba, a drónnak a stadionba való irányítása pedig terrorcselekménynek is minősíthető. Ezen alapul majd a fellebbezésünk. Muszáj bizonyítanunk, hogy mindez egy politikai lépés volt, amit az albán szövetség az albán politikusokkal együtt előre eltervezett” – zárta mondandóját a Jagodina elnöke.