2024. május 18., szombat
VAJDASÁGI SZÓLÓTÁNCFESZTIVÁL

Vajdaságiak nélkül

A Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezésében hetedik alkalommal tartották meg szombaton a páros és szólótánc fesztiválját Horgoson, ám az idei rendezvény egyik óriási szépséghibája volt, hogy a vajdasági néptáncosok ezúttal távol maradtak a versenytől. A rendezvény fő szervezője, Szécsi Zsolt úgy nyilatkozott, ez minden vajdasági tánccsoportvezető szégyene és keresztje, az ő maga vezette Gubanc táncegyüttes tagjainak távolmaradását pedig a szervezési feladatok sokaságával indokolta.

– Amit láttam, annak nagyon örülök, amit nem láttam, annak nem olyan nagyon, hiszen az kicsit szomorú, hogy itt van Vajdaságban a VII. szólótáncfesztivál, és épp a vajdaságiak nincsenek. Abban reménykedem, hogy erőt gyűjtenek, és jövőre majd annál többen jönnek – mondta Mihályi Gábor, a verseny egyik évek óta visszajáró zsűritagja.

A fesztiválra idén mintegy húsz magyarországi táncos nevezett be, köztük akadtak olyanok is, akik első alkalommal vettek részt a megmérettetésen. A zsűri és a táncosok is egyetértettek abban, hogy színvonalas produkciókat láthattak a nap folyamán.

– Két nagyon különböző táncot láthattunk, a kalotaszegi az egyik legvirtuózabb legényes tánc, de a rábaközi is lehetőséget adott a párosoknak a változatosságra és tehetségük bemutatására – tette hozzá Mihályi.

A szólótáncban első helyezett lett Gazsi László, második helyet érdemelt ki Harmati Patrik, és harmadik helyen végzett Drimba Máté. A párosok közül Kabdeben Szabolcs és Magyar Fanni bizonyult a legjobbnak, utánuk Szugyiczki Julieta és Baracsi Lajos Gergő, őket pedig Nagy Péter Gábor és Mohácsy-Kisfalusi Renáta követte a sorban.

A fesztivál gálaműsorral és táncházzal zárult.