2024. május 2., csütörtök

A Countryman utasai megkezdték büntetésük letöltését

A vádalku értelmében Milica Novaković, Tamara Bogdanović és Dana Manevska kedden kapták meg elektronikus lábbilincseiket és kezdték meg a kiszabott büntetésük letöltését. A Mini Countryman személygépkocsi másik két utasa, Bojana Petrović és Nikola Lepen valamivel korábban kezdték meg házi őrizetben történű büntetésük letöltését.

Mint ismeretes, Tamara Bogdanović, Dana Manevski, Nikola Lepen, Bojana Petrović és Milica Novaković is az utasa volt a Marko Milićev elsőrendű vádlott által vezetett személygépkocsinak, amikor Milićev a belgrádi Branko hídon elütötte a 21 éves Luka Jovanovićot. A baleset akkor történt, amikor három ismerősével együtt megpróbálták áttolni Lada típusú személygépkocsijukat – amelynek kitört a kereke – a belgrádi Branko hídon a buszsávba. A fiatalembert a mentősök beszállították a baleseti sebészetre, de nem lehetett megmenteni. Milićev elmenekült a helyszínről és később az országból is.

A vádalku értelmében Milica Novaković és Tamara Bogdanović nyolc hónapot, Dana Manevski és Nikola Lepen hat hónapot, Bojana Petrović pedig négy hónapot tölt házi őrizetben. A vádalkut kötött vádlottak esetében a bíróság nem indított eljárást a főtárgyaláson, hanem a megegyezés értelmében rótta ki az ügyészséggel alku által meghatározott büntetést.

Saša Janković taxis közben elutasította az ügyészség vádalkuját, ő szabadlábon védekezik. Marko Milićev elsőrendű vádlottnak és Bratislav Vesović másodrendű vádlottnak az ügyészség nem ajánlott fel vádalkut.

Milićevet a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett bűncselekménnyel terhelik – amiért nyolc év börtönbüntetést is kaphat –, valamint cserbenhagyással, vagyis azzal, hogy segítségnyújtás nélkül hagyta a helyszínen a közlekedési szerencsétlenségben megsérült személyt. Ez utóbbi bűncselekményért szintén nyolcéves szabadságvesztés róható ki. Vesovićot bűnpártolással vádolják, amely miatt ötéves szabadságvesztés is kiróható. A balesetet okozó személygépkocsit a rendőrség még nem találta meg, csupán annyit tudtak meghatározni, hogy olyan lopott járműről van szó, amely mögött egy jól szervezett bűnözői csoport áll.