2024. május 3., péntek

A dzsihadisták Homsznál megtámadtak egy olajtelepet

Az iraki hadsereg az északi Baidzsi városánál is egy olajfinomítónál harcol az IÁ ellen

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei megtámadtak egy kőolaj-kitermelő telepet a közép-szíriai Homsz városban, és megölték az állami tulajdonban lévő üzem legalább harminc őrét. Eközben az iraki hadsereg ellentámadásba lendült Baidzsi és a környékén fekvő olajfinomító visszafoglalására, amelyet hónapok óta fenyeget az IÁ.

Mintegy 150 pesmerga (kurd harcos) halad Kobáni felé. E szerdán koradélután készült felvételen Nusaybin török városnál haladtak. Egy nehézfegyverekkel is felfegyverkezett másik kurd kontingenssel együtt lépnek be Szíriába (Fotó: Beta/AP)

Mintegy 150 pesmerga (kurd harcos) halad Kobáni felé. E szerdán koradélután készült felvételen Nusaybin török városnál haladtak. Egy nehézfegyverekkel is felfegyverkezett másik kurd kontingenssel együtt lépnek be Szíriába (Fotó: Beta/AP)

Az IÁ harcosai kedden reggel támadták meg a szíriai telepet, és éjszakába nyúló harcban elfoglalták egy részét. Az IÁ már egyszer, júliusban elfoglalta az olajmezőt, és akkor 270, más forrás szerint 350 szíriai katonát, milicistát, őrt és olajipari alkalmazottat ölt meg, többségüket kivégezte. A szíriai hadsereg még abban a hónapban visszafoglalta az üzemet.

Ezzel párhuzamosan az iraki biztonsági erők azt közölték, hogy két kilométerre megközelítették az észak-iraki Baidzsi városát, amelyet június óta tartanak ellenőrzésük alatt az IÁ fegyveresei. A síita milíciák és katonai helikopterek részvételével indított offenzíva célja, hogy újra az iraki hatóságok ellenőrzése alá kerüljön a város és térsége, ahol Irak legjelentősebb olajfinomítója található.

A terrorszervezet júniusban indított villámhadjárata során elfoglalta Baidzsit, és bekerítette a finomítót. A kormányerők által védett épületegyüttest azóta többször megrohamozták a szunnita szélsőségesek, azonban a támadások és öngyilkos merényletek ellenére sem sikerült azt bevenniük.

Az olajfinomító a harcok miatti bezárása előtt naponta 175 ezer hordónyi olajat termelt ki.

Az IÁ-nak több olaj- és gázmező van a birtokában mind Szíriában, mind Irakban, amelyekből jelentős bevétele származik. Az Egyesült Államok ezért „a világ legjobban finanszírozott terrorista szervezeteként” jellemezte az IÁ-t. Washingtoni becslés szerint a szervezetnek június közepe óta naponta egymillió dollár bevételt hozott a feketepiacon eladott olaj.

@c = Kobániba érkeztek a Szíriai Szabad Hadsereg harcosai

A török határnál lévő szíriai Kobániba érkezett a Szíriai Szabad Hadsereg (Al-Dzsájs asz-Szurri al-Ḥúr) mintegy 50 harcosa, hogy csatlakozzon azokhoz a kurd erőkhöz, amelyek védik a várost az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szervezettől. Az 50 harcos nyolc gépjárművel – az IÁ kezén lévő szíriai területeket megkerülve, Törökországon keresztül – Mürşitpınar török városnál lépett be Szíriába.

A Szíriai Szabad Hadsereg a Bassár el-Aszad szíriai elnök megdöntéséért küzdő mérsékeltebb felkelők ernyőszervezete, amely Törökország támogatását élvezi. Török tisztségviselők néhány órával korábban közölték, hogy Törökországon keresztül Kobániba tartanak iraki kurd fegyveresek is. A kurd erők két tisztje megerősítette, hogy mintegy 150 harcos tart az ostromlott városba.

Egy nehézfegyverekkel felfegyverkezett másik kurd kontingens is Kobániba tart, szerda reggel Habur határvárosnál léptek be Irakból Törökországba. Egy török tisztségviselő szerint a már Kobáni közelében lévő 150 fős csoport megvárja a később érkező, harckocsi-elhárító, páncéltörő fegyverekkel is felszerelt egységet, és együtt lépnek be Szíriába.

A török kormány a múlt héten amerikai nyomásra engedélyezte, hogy az iraki kurd autonóm területről érkező 150 kurd harcos áthaladjon a területén. Azt viszont határozottan elutasítja, hogy katonai segítséget nyújtson a várost védelmező kurdoknak, ugyanis attól tart, hogy ezzel Bassár el-Aszad rendszerét, illetve a Törökország keleti részének elszakadásáért 1984 óta küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadóit támogatná.