2024. május 4., szombat

A fotográfiák az adott korról is vallanak

Mi mindenről vall Raffai Judit Megkomponált fényképek – Szabadkai fényképészek 1860 és 1941 között című kétnyelvű könyve?

Nagy érdeklődés övezte a Szabadkai Városi Múzeumban dr. Raffai Judit Megkomponált fényképek – Szabadkai fényképészek 1860 és 1941 között című kétnyelvű könyvének bemutatóját.

– 28 szabadkai fényképész munkásságát öleli fel ez a kiadvány, köztük 3 női fotográfusét, például Speizer Irmát, aki Kosztolányi szüleit is lefotografálta. Raffai Judit, aki a közelmúltig a múzeum munkatársa volt, az elmúlt tíz évben már többször foglalkozott a fotográfia történetével. Szabadkán eddig ilyen összefoglaló munka e témáról még nem jelent meg, mint ez a most kiadott könyv – hallottuk dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténésztől.

Mirko Grlica arról szólt, hogy a múzeumnak gazdag a fotográfia-gyűjteménye, például báró Vojnich József mintegy 730 fényképét is megtaláljuk itt, a családról, az ismerősökről, az akkori környezetről.

– A fotográfia a rabul ejtett pillanat művészete, és mégis egy egész korról tanúskodik – mondta dr. Németh Ferenc, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tanára. Mint kifejtette, Raffai Judit néprajzkutatónak, a tanítóképző kar tanárának e könyve a fénykép használatáról is szól, az emberélet fordulóihoz kapcsolódó fényképeszkedési szokásokról. A néprajzkutató sok mindent leolvashat a családi fotókról: például a családtagok öltözetéről, a többi között még a fotóműhelyek berendezéséről, felszereltségéről is vallanak ezek a régi képek. Németh Ferenc kiemelte a könyv gazdag fényképanyagát, amelyek régi szabadkai polgárokat, de érdekes utcai jeleneteket is megörökítenek, egyszóval visszapillantást arról, hogy kik voltak és hogyan éltek elődeink.

Raffai Judit köszönetet mondott a múzeum munkatársainak, de a régi szabadkai fotográfus műhelyek egykori tulajdonosai leszármazottjainak is.

Az esten bemutatták az első belgrádi fotómúzeumot is, ennek egyik munkatársa, Miroslav Aleksandrić nemrégiben jelentette meg a szerbiai fotóműtermekről készült kiadványát, amely az 1860 és az 1918 közötti időszakot örökítette meg, amelyben virtuálisan ,,átkalandozott” az akkori Vajdaságba, Nagybecskerekre is, ahol e régió első fényképészműhelye nyílt meg.

A két kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban látható dagerrotípia kiállításhoz kapcsolódik (ez a fotográfiában az elsőként gyakorlati használatba került képrögzítési eljárás volt, a dagerrotípiák használata az 1850-es évek elejéig volt széles körben elterjedt).