2024. május 4., szombat
KÉZILABDA

Koszovó bemutatkozott, Szerbia győzött, Magyarország szenvedett

Császár Gábor, a magyar és Duarte Gilberto, a portugál (b) csapat játékosa a férfi kézilabda Eb-selejtező 5. csoportjában, az 1. fordulóban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen (fotó: MTI)

Császár Gábor, a magyar és Duarte Gilberto, a portugál (b) csapat játékosa a férfi kézilabda Eb-selejtező 5. csoportjában, az 1. fordulóban játszott Magyarország-Portugália mérkőzésen (fotó: MTI)

Habár Szerbia foggal-körömmel tiltakozott, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) nemrég engedélyezte Koszovónak, hogy a nemzeti együttese hivatalos mérkőzéseken is szerepeljen. Koszovó férfiválogatottja szerda este Románia ellen mutatkozott be a 2018-as Eb-selejtezőben, s 36:24-es vereséget szenvedett.

A találkozón a szervezők megtiltották a román szurkolóknak, hogy bármilyen Szerbiához köthető zászlót vagy sálat bevigyenek a sportcsarnokba. A szerb tájékoztatási eszközök szerint a találkozón a hazai szurkolók a „Szerbia, Szerbia” és a „Koszovó Szerbia része” rigmusokat skandálták.

Szerb és magyar szemszögből is sokkal fontosabb azonban, hogy mindkét nemzeti együttes győzelemmel kezdte meg szereplését a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében: a magyar férfikézilabda-válogatott Miskolcon kínkeserves mérkőzésen 31:30-ra legyőzte az előzetesen a csoport leggyengébb csapatának tartott portugál együttest, míg Szerbia Belgrádban 7000 néző előtt 25:21-re nyert Montenegró ellen.

Talant Dujshebaev szövetségi kapitány első alkalommal ült a magyar kispadon, s habár már a mérkőzés előtt elmondta, a portugálokat nem szabad lebecsülni, arra bizonyára ő sem számított, hogy a mérkőzés hajrájában a portugáloknak háromgólos előnyük lesz. Mikler Roland védéseinek és Gulyás Péter góljainak köszönhetően azonban Magyarország fordított, s megnyerte a találkozót. A nyitómeccsen sérülés miatt három alapember, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is hiányzott a magyar csapatból.

Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz, mert a portugálok sokkal jobbak, mint amilyennek tartják őket. A legfontosabb volt, hogy nyertünk. Az ellenfelünk nagyon gyorsan játszott, gyors támadásokat vezetett, ezzel szemben nem volt hatékony a védekezésünk. A folytatásban sok dolgunk lesz, sok hibával játszottunk, ezeket ki kell javítani” – mondta a találkozó után a szövetségi kapitány, akit azzal az egyértelmű szándékkal nevezték ki, hogy juttassa ki a válogatottat a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, majd a 2016-os riói olimpiára.

Szerbia kezében tartotta a Montenegró elleni mérkőzést, ami történelmi találkozó volt, hiszen a két csapat korábban még sosem találkozott egymással. Szerbia kezében tartotta a mérkőzést, azonban a 35. perc után 12:11-es szerb vezetésnél a vendégek öt perc alatt négy gólt kaptak, és eggyel sem tudtak válaszolni, így eldőlt a mérkőzés. A sikerből oroszlánrészt vállalt Marko Vujin és Darko Đukić, akik 7-7 gólt lőttek, míg a vendégcsapatból Melić volt a legeredményesebb hat találattal.

Voltak hibáink, de minden pillanatban képesek voltunk megfelelő módon koncentrálni. Gratulálok a játékosoknak, mivel most az volt a legfontosabb, hogy nyerjünk. A következő, Izrael elleni idegenbeli találkozón is győzelmi ambíciókkal lépünk pályára, hiszen muszáj így hozzáállnunk a dolgokhoz, ha ott szeretnénk lenni a 2016-os Európa-bajnokságon” – mondta Dejan Perić, megbízott szövetségi kapitány. A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

2016-os Eb-selejtezők, 1. forduló, 1. csoport: Norvégia–Törökország 36:27. 2. csoport: Fehéroroszország–Bosznia-Hercegovina 25:25. 3. csoport: Szlovénia–Szlovákia 31:25. 4. csoport: Szerbia–Montenegró 25:21 (10:9), Izland–Izrael 36:19. 5. csoport: Magyarország–Portugália 31:30 (19:15), Oroszország–Ukrajna – a politikai helyzet miatt április 28-án játsszák. 6. csoport: Macedónia–Svájc 27:20. 7. csoport: Németország–Finnország 30:18, Spanyolország–Ausztria 27:16.