2024. május 3., péntek

Nem hagyjuk cserben a nyugdíjasokat

Nem kis elégedetlenséget váltott ki a dolgozók, de főleg a nyugdíjasok körében az a nemrégiben napvilágot látott kormánytervezet, mely szerint jelentősen megrövidítik a nyugdíjakat. A témával kapcsolatban állást foglalt a Vajdasági Nyugdíjas Szövetség is, amelynek alelnöke a topolyai Dragutin Lekić.

– Az elnökségi ülésen egyhangúlag kiálltunk a tagság jogai mellett, és összefoglaltuk négy pontban határozatainkat és követeléseinket – mondta el lapunknak az alelnök. – Jogtalannak tartjuk ugyanis ezt a módszert, illetve azt, ahogyan ezt végre akarja hajtani a kormány. Javaslatainkat Dušan Vujović pénzügyminiszternek juttatjuk el, az első pontjában az áll, hogy amennyiben le kell fogni valamilyen összeget a nyugdíjakból, az történjen meghatározott időszakra. A következő kérésünk, hogy a meghatározott idő után állítsák vissza a nyugdíjak összegét a lefogások százalékos arányában. Ehhez kapcsolódik a harmadik pontban rögzített követelés, hogy a visszatérítés alkalmával számolják el az esedékes kamatokat is, valamint az, hogy hozzák összhangba a nyugdíjak összegét a törvényelőírásokkal, hogy elkerüljék azok további elértéktelenedését. El kell mondani, hogy a nyugdíjas-társadalom az a réteg, amely mindig is a legbecsületesebben fizette a számlákat, az adókat, annak ellenére, hogy szegénységben él. Sajnos a nyugdíjak összege ma már alig fedezi a megélhetési és egészségügyi költségeket. Ha csökkentik járandóságukat, az biztosan érezhető lesz majd a különböző szolgáltatások, úgymint a kommunális adók, villanyszámlák, vagyonügyi adók stb. befizetésének csökkenésében.

Az elnökség ugyancsak elítéli a dolgozók személyi jövedelmének csökkentését is, viszont felhívja a kormány figyelmét olyan indokolatlan állami költségek felülvizsgálatára, amelyek felügyelete, átértékelése jelentősebb megtakarítást jelentene.