2024. május 5., vasárnap

Szürke eminenciások Belgrádban

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője mégsem vesz részt a Trilaterális Bizottság európai csoportjának ma kezdődő háromnapos belgrádi ülésén. Jahjaga indoklása az, hogy Koszovóban a parlamenti választásokat követően jellemző politikai bizonytalanság nem teszi lehetővé részvételét az összejövetelen.

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője (Fotó: Beta/AP)

Atifete Jahjaga, Koszovó államfője (Fotó: Beta/AP)

Szerb részről egyebek mellett Aleksandar Vučić kormányfő és Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke vesznek részt a konferencián, amelyre nagyjából 180 vendéget várnak a világból. Egyébként ez az első alkalom, hogy a Trilaterális Bizottság európai csoportja Szerbiában ülésezik. A meghívottak között szerepelnek a világ legnagyobb és legbefolyásosabb pénzügyi intézményeinek képviselői, üzletemberek, iparmágnások, volt és ma is aktív politikusok, a Rothschild group és a Goldman Sachs befektetési bank képviselői.

A Trilaterális Bizottságot 1973-ban alapították. A szervezet a nyugati világ gazdasági és politikai rendszere erősítését szolgálja. Tagjai főként az USA demokrata kormányaiban játszottak, játszanak fontos szerepet, és nem egy fontos alakja tagja a Bilderberg-csoportnak is. Bizonyos körökben szürke eminenciásként tekintenek a bizottság tagjaira, akik az árnyékból irányítják a világ pénzügyi és politikai történéseit.