2024. április 27., szombat

Tóthfalu példamutató, élhető közösség

Miroslav Vasin tartományi titkár látogatása

Házi pálinkával és hagyományos magyar süteményekkel várták Miroslav Vasint, a tartományi gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős titkárt szerdán délután a tóthfalui tájház udvarában. A látogatás során bemutatták azokat a fejlesztéseket, amelyek részben a tartományi támogatásnak köszönhetően valósultak meg. Az idei évben ugyanis két projektumot is támogattak, egyik az iskola és a templom közötti tér megvilágítása volt, a másik pedig a tájház a felszerelésének bővítése. A tartományi titkár idén másodszor látogatott el Tóthfaluba, és elmondása szerint elégedett a látottakkal. Köszönetét fejezte ki, hogy az itteni emberek őrzik a vajdasági szellemiséget, mert elmondása szerint a térség legnagyobb kincse éppen a multikulturális környezetben rejlik, hogy több nemzet él egymás mellett, és ápolja a hagyományait. A falu szépsége már első látogatásakor megragadta a figyelmüket, ezért film is készült róla, melyet az est folyamán be is mutattak.

– Már az első látogatásom alkalmával kellemes benyomások értek, ezért úgy éreztük, Tóthfalut meg kell mutatni a világnak. Ekkor jött az ötlet, hogy a titkárság finanszírozásával készítsenek filmet mindarról, ami itt van, és bemutatjuk, hogy egy ilyen kis közösségben is megvannak mindazok a feltételek, amelyek az élhető, kényelmes élethez kellenek. Ezt a filmet Bora Otić és a Petkazanje c. műsor stábja készítette, s körülbelül fél évvel ezelőtt be is mutatták Újvidéken nagyszámú közönség előtt. Nagyon elégedettek vagyunk a faluban történő akciókkal, és a jövőben is arra biztatom ezt a közösséget, hogy vegyenek részt a titkárság pályázatain, mert látva a munkájukat, bizonyára pozitív elbírálásban fognak majd részesülni.

Zsoldos Rózsa, az Orchidea kézimunkacsoport vezetője nyilvánosan is köszönetét fejezte ki a tartomány támogatásáért.

– Köszönettel tartozunk a tartományi titkárságnak, hiszen a pályázatunkra megítélt kétszázezer dinárból befejezhettük a külső pavilon tetőszerkezetét, valamint a hat éve álló tájházhoz most új asztalokat, székeket és egy szövőszéket vásárolhattunk. Így a jövőben már a szövés mesterségének bemutatásával bővül a műhelymunka repertoárja – mondta az Orchidea kézimunkacsoport vezetője, akik egész évben számtalan kézműves-foglalkozást tartanak, nemcsak Tóthfaluban, hanem Vajdaság más településein is.

A délután során a tájház udvarában népviseletbe öltözött leányok kínálgatták a lankadt pitét és a csőregefánkot, a kézimunkacsoport tagjai a pavilon alatt mutatták be kézművesmunkáikat, a háttérben pedig a Fehér Akác Művelődési Egyesület zenekara citerázott. A program sötétedés után az Ifjúsági Központban folytatódott, ahol levetítették a róluk készült, Tóthfalu mint élhető közösség c. filmet.