2024. május 7., kedd

Hollandia és a Ludasi-tó nagykövete

Mit hozhat a környezetnek az EU-s tagság?

Tegnap a Palicsi- és a Ludasi-tavaknál tett látogatást Laurent Stokvis, Hollandia belgrádi nagykövete. A nagykövet a Szerbia Fiatal Kutatói civil szervezet projektumának részvevőjeként érkezett Szabadkára. A Szerbia Fiatal Kutatói civil szervezet Mint a képeslapon – mit hoz a szerbiai környezetnek az EU-s tagság című projektuma, amelyet a Szerb Kormány Európai Integrációs Irodája támogat, a holland nagykövetet választotta a Ludasi-tó nagykövetévé.

– Lenyűgözött, amit itt láttam. A természet és az emberek energiája is, amivel rendelkeznek, akár az itt dolgozókról, akár az önkéntesekről legyen szó. Amikor itt szétnézek, kincseket látok, amelyeket meg kell őrizni a jövő gyermekei számára. A közösséggel együtt kell ennek természetnek a megőrzésén dolgozni, s ezenkívül pedig nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy ezt a kincset fenntarthatóvá fejlesszék, és hozzáférhetővé tegyék a turisták számára – mondta a nagykövet.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere kiemelte, nagy öröm számára a nagykövet jelenléte, hiszen Hollandia jó példa lehet Szerbia számára, hatalmas tapasztalattal rendelkezik vizeinek megóvásában. Számítunk a szakmai tapasztalatukra – mondta Maglai, majd hozzátette a Palicsi-tó stratégiai dokumentuma mellett a Ludasi-tóra is készül dokumentum, amelynek megvalósítása akár egy évtizedig is eltart majd, de végső ideje megtenni az első lépéseket.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas Közvállalat megbízott igazgatója kiemelte, kiváló az együttműködésük a fiatal kutatókkal, sokat táboroznak a Ludasi-tó partján és valóban dolgoznak, tisztítják a terepet, rendezik a környezetet.

– Végre valódi támogatást tapasztalunk az önkormányzat részéről, s amennyiben összefognak a civil szektor, a közvállalatok, az önkormányzat és az EU-s intézmények, országok képviselői, végre nagyobb eredmények is születhetnek – tette hozzá.