2024. május 1., szerda

Megkezdődhet a Vénusz bontása

Lemondott tisztségéről Kumić Aleksa, a községi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja – Polgármesteri sajtótájékoztató a topolyai Községi Tanács üléséről

A topolyai Községi Tanács október 21-én és 29-én megtartotta a 28. és a 29. ülését, amelyen összesen 34 napirendi pontról tárgyaltak. Ebből 29 pontot további megvitatásra a községi képviselő-testület következő, november hatodikai ülésére javasoltak, négy napirendi pontról pedig a községi tanács hatáskörében döntés is született.

Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján ismertette az ülésen hozott döntéseket. A tanács megállapodott a szisztematizáció megváltoztatásában, a népkonyhát is szabályozták, és a mostani határozat értelmében a szolgáltatás felhasználói közül minden munkaképes személy le kell hogy dolgozza a szolgáltatást, illetve egy olyan bizottságot neveztek ki, amelynek tagjai közé kerültek a helyi közösségek képviselői is, és az lesz a feladatuk, hogy megállapítsák a felhasználók listája szűkítésének vagy bővítésének szükségességét. A tanács harmadik döntése a 2015. évi ingatlanadó nagyságának négyzetméterre vonatkozó alapösszegének meghatározása volt. A közvélemény számára a legnagyobb horderejűnek tartott döntés a Vénusz Sport- és Rekreációs Központ lebontására vonatkozik, elkészült ugyanis a bontás főprojektuma, és a feladatot a döntés értelmében átruházták a topolyai Telekrendezési Közvállalatra, amelynek tizenöt napon belül meg kell indítania az eljárást.

A polgármester asszony kitért azokra a pontokra is, amelyekben végleges döntésre a képviselő-testület ülésén kerül majd sor. Mivel a községi tanács egyik tagja, Kumić Aleksa gazdasági tanácsos lemondott, helyére új tanácsos kerül. Ezenkívül a Telekrendezési Közvállalat és a Dr. Hadzsy János Egészségház igazgatóinak lejárt a mandátuma, és ezeken a helyeken új igazgató, illetve rajtuk kívül még több igazgatóbizottsági és képviselő-testületi bizottsági tag kinevezésére is sor kerül.

Döntés született a községi statútum megváltoztatásáról is, valamint egy kölcsön felvételéről, amelyből a keleti kerülőút kiépítését és a központban álló hotel felvásárlását finanszíroznák. Ezenkívül a topolyai Rendőrállomás számára két személygépjárművet adományoz az önkormányzat, amelyeket a közlekedési kihágásokból, illetve a bírságokból a községi költségvetésbe befolyt összegből és az önkormányzat eszközeiből vásároltak meg.

Külön figyelmet érdemel a tekepálya, a Funk Arena , amelynek hamarosan befejeződik a felszerelése, és egy bírósági szakértő becslése nyomán a befektetés összegét figyelembe véve csökkentik majd a bérbeadás összegét.

A mezőgazdasági termelés számára fontos döntések is megvitatásra kerülnek. Egyik ilyen arra vonatkozik, hogy a Mezőgazdasági Fejlesztési Intézet a jövőben ingyenesen végzi a talajminták elemzését a termelők számára. Az öntözésről és öntözőrendszerek kialakításáról igen sokat beszélnek magasabb szinten is, és most egy rendezési tervet indítanak el, amelynek célja Kishegyes, Njegoševo és a Csík összekötése lesz. A helyi vezetőség eddig is sokat tett a befektetők idevonzásáért, most egy olyan változtatást irányoztak elő, amelynek hatására a remények szerint megnövekszik a silók száma, mivel az eddigi gyakorlattal szemben, aminek során a befektetés húsz százalékát kellett befizetni a közterület felhasználójának, ezt 2 százalékra csökkentették.