2024. május 3., péntek

Hideg radiátorok Topolyán

Várhatóan 10–15 napon belül lép működésbe a távfűtési rendszer a városban – A gázolajas fűtőház nem teljesíti az alapvető technikai feltéteket

Topolya egyik legnagyobb kommunális problémájának nevezte a topolyai távfűtési rendszer köré tornyosuló, illetve annak hiányából fakadó problémákat az illetékes Topolya községi munkatestületet nevében felszólaló Predrag Petrović, Topolya alpolgármestere, aki a tegnapi nap folyamán nyilatkozott a sajtónak a jelenlegi helyzetállást ismertetve. Jelezte: a problémakör a november 6-ai topolyai községi képviselő-testület ülésének kulcsfontosságú napirendi pontja lesz.

Mint azt korábban több ízben hírül adtuk: az önkormányzat október 8-ai keltezéssel értesítést adott közre a topolyai távfűtésre vonatkozóan, amely rendszer jelenleg nem működik a városban. Az értesítésben többek között az áll, hogy kéthavi fokozott, Topolya község, Szabadka város és a szabadkai távfűtő kkv közötti megbeszélést követően, az alábbi megállapodás született: az előttünk álló 2014/2015-ös évi fűtési idényben a hőenergia szolgáltatását a szabadkai távfűtő kkv végzi. A távfűtő-rendszerről ideiglenesen lecsatlakozott valamennyi felhasználó részére lehetővé válik az újbóli csatlakozás. A rendszerhez való csatlakozás szándéknyilatkozati határideje 2014. november 1-je. A kérdéses ügyben történő elmozdulásokról Predrag Petrović alpolgármester október 30-án, az önkormányzati hivatalban tartott sajtótájékoztatón a következőket adta közre:

– A probléma igen jelentős, de reménykedem abban, hogy az elkövetkező időszakban megoldást találunk rá. Legújabb információm szerint a szabadkai távfűtő kkv felügyelő bizottsága úgymond zöld fényt biztosított a topolyai távfűtőházak működtetésére. Értesüléseim szerint október 31-én a szabadkai távfűtő kkv szakemberei technikai szempontból vizsgálják át a fűtőházakat, a két mazutos és a gázfűtőtesteket is, és ezután hoznak határozatot, hogy átveszik-e azok működtetését, ők fogják-e üzemeltetni a rendszert vagy sem. Pozitív elbírás esetén várhatóan 10–15 napon belül működésbe léphet a távfűtési rendszer Topolyán. Ezen alkalommal is elnézését kérek a távfűtés rendes felhasználóitól, előfizetőitől és azoktól, a rendszerről lecsatlakozott felhasználóktól is, akik nemtetszésüket nyilvánították ki az új rendeletben szereplő szabályzatba foglalt áthaladási díj kapcsán. Vállalom a felelősség rám eső részét is. Megértéssel fordulok ugyanakkor a szabadkai távfűtő kkv irányába is. Nekik is vannak saját korlátaik, ezekkel a korlátokkal a napokban ütközünk szembe. Az elsődleges korlátok a humán erőforrásból fakadnak, másrészről a mi fűtőházaink műszaki állapota támasztja őket. Korábban ez nem lett nyilvánosan kijelentve, de kénytelen vagyok a tényállást ismertetni: a gázolajas fűtőházunk nem teljesíti az alapvető technikai feltéteket. Ez az elsődleges korlátozó körülmény, amely miatt a szabadkai távfűtő kkv vonakodik vállalni a rendszer működtetését. A felügyelőséggel most felmérjük, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a szabadkai távfűtő kkv törvényesen tudja felvállalni a topolyai rendszer működtetését. Elsődleges célunk, hogy a topolyai távfűtés minél előbb és legális módon beinduljon – szögezte le Predrag Petrović, majd többek között olyan pozitív elmozdulásról is szólt, miszerint felhívásuk okán tíz lakás újra rá kíván csatlakozni a hálózatra.

A cél – mint azt az illetékes kifejtette –, hogy a távfűtésnek minél több felhasználója legyen, törvényesen fizető felhasználó, új csatlakozó. Ennek következtében a fűtési ár, amely Szerbiában a legdrágább távfűtési árnak minősül, „letornázható”. Mint mondta: nagyon sok a kikapcsolt felhasználó, amely következtében róluk az árteher jelenleg áthárul a többi felhasználóra.

– Gondolati szinten több éve felmerült egy topolyai városi távfűtő-létesítmény kiépítésének lehetősége. Létezik rengeteg innovatív, új technológiai és technikai megoldás is. A jelenlegi rendszer felújítása akár 30 százalékos árcsökkenést is eredményezhetne a fűtési díjat illetően, további 30 százalékot hozna a tömbházak külső burkolatának korszerűsítése, nyílászáróik cseréje. A felsoroltak azonban egyelőre futurisztikusnak tűnnek Topolya vonatkozásában. Az én személyes és Topolya összes polgára legnagyobb sajnálatára – nyilatkozta lapunknak az alpolgármester.