2024. május 3., péntek

Ismét Mangalica Fesztivál Szegeden

November 7. és 9. között újabb gasztro-kulturális rendezvénynek ad otthont Szeged, ugyanis immár harmadik alkalommal rendezik meg a Széchenyi téren a Mangalica Fesztivált. A háromnapos fesztivál látogatói többek között helyben sült mangalicaételek közül válogathatnak.

A gasztronómiai seregszemlén a fesztivál egyik legnépszerűbb pontja az élőállat kiállítás lehet: ideiglenesen felépített karámokba költözik 3-3 család és egy koca malacokkal a három fajtából, a szőke-, a vörös- és a fecskehasú mangalicából.

A rendezvény igazi értéke egyfajta fair trade mozgalom beindítása. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztővel és őstermelővel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő, így a kereskedelmi láncok kiiktatásával mindenki jobban jár. A helyben sült egész malacon kívül a vásárlátogató vendégek egyéb mangalicaételek közül válogathatnak, amelyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak. A fesztiválon a malacok mellett házi kézműves sajtok, házi lekvárok és szörpök, mézek, olajok és fűszerek is várják majd az érdeklődőket.

A tenyésztők, kistermelők mellett most is lehetőséget kapnak a magyar kézműves termékek készítői és iparművészei a bemutatkozásra a kézműves utcában. Az elmúlt két rendezvény sikere után az idén sem változtattak a szervezők a fesztivál programjain: a megfelelő szórakozásért egész napos színpadi műsorral készülnek, még több szakmai programot – előadások a mangalicáról, beszélgetések, kolbásztöltési tippek – és késő estig tartó zenei műsorokkal várják a látogatók vendégeket. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztronómiai bemutatók is lesznek, kora délutántól pedig könnyűzenei koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt.