2024. május 9., csütörtök

Konferencia a nemi egyenjogúságról

A nemi egyenjogúság Szerbia fejlődésének egyik alapfeltétele (Fotó: Diósi Árpád)

A nemi egyenjogúság Szerbia fejlődésének egyik alapfeltétele (Fotó: Diósi Árpád)

Jogállamiság, a nők feletti erőszak, munkavállalás, oktatás, szociálpolitika, egészség és új technológiák a többi között a témája a pénteken Szabadkán megnyílt Női platform Szerbia fejlődéséért – Palics 2014 elnevezésű konferenciának. A háromnapos rendezvényt dr. Zorana Mihajlović kormányalelnök, Gordana Čomić, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, Irena Voyachkova – Solorano, az ENSZ szerbiai koordinátora, Sonja Licht, a belgrádi Politikai Kiválóságok Alapítvány elnöke és Ana Manojlović, a Friedrich Ebert Stiftung alapítvány szerbiai projektkoordinátora nyitotta meg.

Zorana Mihajlović kijelentette, hogy a szerb kormány csütörtökön alapította meg a nemi egyenjogúsági koordinációs testületét. A testület élén Zorana Mihajlović áll.

– Feladatunk, hogy a nemi egyenjogúságot sokkal magasabb szintre emeljük, mint amilyen szinten ma van. A világban sehol sem mondható, hogy a nemi egyenjogúság kiemelkedő lenne, valahol jobb, másutt pedig rosszabb a helyzet. Szerbiában a nemi egyenjogúság a parlamentben jónak mondható, hiszen sok női képviselője van a képviselőháznak, ha azonban országos szinten azt vizsgáljuk meg, hogy ugyanazért a munkáért egy nő mennyi pénzt kap és mennyit egy férfi, akkor már más képet kapunk. Ha ehhez hozzátesszük a munkahelyen és a családban is megjelenő diszkriminációkat, akkor pedig sokkal árnyaltabb a kép – mondta a szerb kormány alelnöke.

A palicsi konferenciát először 2000-ben, másodszor pedig 2006-ban rendezték meg, azzal a céllal, hogy a nők, a női energia és a női szükségletek láthatóvá és befolyásossá váljanak Szerbiában. Az idei harmadik konferenciával arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a nemi egyenjogúság Szerbia fejlődésének egyik alapfeltétele.