2024. május 20., hétfő

Robotikai világversenyen a kanizsai fiúk

Bálint Gergely és Pihe Aleksandar, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont másodikos tanulói is ott lesznek az idei WRO (World Robot Olympiad) robotikai nemzetközi versenyen, melyet november 21. és 23. között tartanak Oroszországban, Szocsiban. A vajdasági fiúk májusban első helyezést értek el a Magyarországon az iskolásoknak szóló robotépítő versenyen, Tatabányán, jutalmul pedig vendégcsapatként jogosultak a bajnokságon való részvételre. Az általuk épített nyertes robot nemcsak a beprogramozott mozgássort tudja elvégezni, hanem különböző szín- és térfelismerő rendszerrel is ellátták.

– A robotot arra terveztük, hogy a hibás napelemeket cserélje ki, vagyis az inaktívakat aktiválja. Összesen három motor van benne, az első kettő a járművet mozgatja, a harmadik pedig a kart, amely elfordítja az elemeket. Ehhez külön be lehet állítani a sebességet és a forgatás szögét is. A robotot négy érzékelővel láttuk el, a színérzékelőnek van fontos szerepe, mert úgy van beállítva, hogy ha kéket érzékel, akkor inaktív a napelem, és meg kell fordítania, ha pedig pirosat, akkor továbbhalad. A fényszenzor a vonalkövetést segíti, ha feketét észlel, akkor megáll, míg az ultrahangszenzor a távolság és a mélység érzékelésére szolgál, hogy a pálya végén meg tudjon fordulni – magyarázza Aleksandar.

A robot egyébként egyszerű Lego kockákból készült, a fiúk elmondása szerint a megépítése rekordidőt igényelt, egy este alatt elkészültek vele. A működtetése azonban, bármilyen egyszerűen hangzik is a feladatsor, amelyre rábírták a robotot, kihívás volt számukra.

– Látszólag könnyű feladat, de korántsem az, mert a versenyen sorsolják majd ki, hogy hány inaktív napelem lesz, s a műveletet egyetlen programmal kell elvégeztetni – teszi hozzá Gergely, aki reméli, hogy a robot ott sem fogja cserbenhagyni őket. A diákok sikeréhez, motiválásához tanáruk, Hecskó Róbert is hozzájárult, aki szakköri órák keretében foglalkozik a diákokkal.

– Az iskolában évek óta működik robotszakkör évente 10–15 tanulóval. A First Lego League elnevezésű verseny adta az ötletet a szakkör elindításához, az iskolában a Lego által kiadott, Mindstorms NXT 1-es típust használjuk, erről azt kell tudni, hogy kissé már elavult, mert azóta már a hármas verziója is megjelent. Ez különösebben nem zavaró, hisz ennek ellenére sikerült tavaly a hazai regionális versenyt megnyerni, az országos versenyen pedig hetedik helyezést értünk el – mondta Hecskó Róbert. Hozzátette, hogy Szerbiában nem szerveznek WRO regionális versenyt, Magyarország is idén pályázott először, a feltételek szerint pedig a fiúk csak vendégként fognak szerepelni a versenyen. Ennek ellenére a város vezetősége támogatja az iskola diákjainak munkáit, akik a versenyen való részvétellel, ha érmet nem is, de a hírnevét erősíthetik a községnek és a nemzetnek egyaránt.

– Annál nagyobb büszkeség nem érhet bennünket, ha gyermekeink tudása meghaladja a miénket, ezért a fiúk tehetségét és szorgalmát az önkormányzatnak nem elég erkölcsileg támogatnia, a versenyeknek anyagi vonzata is van, csak így lehet eredményeket elérni – mondta dr. Sarnyai Zoltán, a Beszédes József MMIK igazgatója, aki polgármesteri tanácsos tisztségében hozzátette, hogy az önkormányzat most is biztosítja a diákok utazási költségeit, ahogyan az általános és a zeneiskolások versenyekre való kijutását is mindig támogatja.