2024. május 7., kedd

„Összekötni az eget és a földet”

Makovecz Imre építész rajzaiból összeállított kiállítást nyitottak meg Belgrádban

„Az ember úgy dolgozzon, hogy szórakoztassa a jóistent. És az pedig örökkévaló, és fenntartja és kormányozza ezt a világot, ha őt sikerül szórakoztatni, akkor az egész világ kapott valamit” – Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész mondatával nyitotta meg csütörtökön Dezső János, belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából megrendezésre kerülő Makovecz Imre építész grafikáiból összeállított „... összekötni az eget és a földet..." című kiállítását.

– A mester azonban nemcsak szórakoztatta a jóistent, hanem számos alkotásával teljesen biztosan teljesítette alapvető tervét: összekötötte az eget a földdel – emelte ki az igazgató.

Turi Attila építész, kurátor, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja méltatta a kiállítást.

– Az építész, művész megálmodja házát, művét, alkotását. E mondatban korunkra jellemző felszínesség mellett van egy fontos utalás a keletkezés helyére, arra a világra, mely odaát van, nevezzük bárminek is: nem kauzálisnak, ideának, álomnak, transzcendensnek, vagy Istennek. Aki tervez, alkot. Akit kicsiny inasként megérintett egyszer is a hatalmas műhelyélet faforgács illatú levegője, az tudja, milyen esendő, gyönyörűen szánalmas minden létesülés, mellyel az ember saját képére formálja a mindenütt jelen levő Teremtő világát, és teszi mégis, mert ez a sorsa: a soha nem tökéletesben kifejezni az örök igét. Az álomban azonban megéljük a makulátlan világot és felriadtunkban, amikor az angyal szárnyának suhanását is hallani véljük, kétségbeesetten idézzük fel a lerajzolhatatlan várost, az aranykör tökéletes házát, mert megköt bennünket az anyag és megakadunk az ajtó gerendájában. De megmarad valami, amit hangulatnak hívunk, leginkább belsőnket kitöltő, kezünket bizsergető, lelkünket rezdítő hangként élünk meg. Ez a hang járja át érzékeinket, mozdítja kezünket, amikor úgy döntünk, másoknak is megmutatjuk a valóságot, a mennyei várost, melyben sétáltunk. Leülünk hát és papírra vetjük, hogy társaiknak az építésben útmutatót adjunk, hogyan kerüljön tégla téglára, növekedjék oszlopból sudár tető – hallottuk a megnyitón Turi Attilától.

Makovecz Imre, az organikus építészet legfontosabb magyar képviselője, akit nemzetközileg is számon tartanak. Belgrádban 30 szabadkézi rajzából látható kiállítás november 27-ig, amikor egyúttal 108 vetített kép segít abban, hogy a közönség megismerkedhessen a munkásságával is.