2024. április 27., szombat

Délvidéki golgota 1944-45

Szombaton Verbászon a második világháborút követő megtorlások ártatlan német és magyar áldozataira emlékeztek, a Német Népi Szövetség és a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány szervezésében. A kegyeletadás szentmisével kezdődött a katolikus templomban, majd a régi német temetőben lévő emlékkereszt megkoszorúzásával folytatódott.

Az emlékkeresztnél Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, majd Weiss Rudolf, az NNP elnöke, Kovács László, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt topolyai és kishegyesi körzeti szervezetének elnöke és Tari István, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének alelnöke beszélt a 45-ben történt tragédia kapcsán.

Az emlékezés szavait követően a jelenlévők virágot helyeztek el az emlékkereszthez, többek között Gergev Angéla, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulja és Valka Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség tanácsának elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács tagja.

1944 őszén Verbászon csaknem 800 ártatlan németet gyilkoltak le, köztük 423 nőt és 23 gyermeket – mondta el Weiss Rudolf a megemlékezést követően.

– Aki túlélte a mészárlást, azt elhurcolták a járeki haláltáborba, amelynek 6500 áldozata van. A verbászi németek azért maradtak itt, mert száz százalékban ártatlanok voltak, de végül tömegsírban végezték – közölte Weiss, majd hozzáfűzte, hogy a németek mellett több száz magyar áldozat is nyugszik az emlékkeresztnél lévő tömegsírban.