2024. május 9., csütörtök

Új mentőkocsi Zentának

Dr. Vickó Ferenc államtitkár tegnap adta át

A Világbank támogatásának köszönhetően új mentőkocsival bővült a zentai mentőszolgálat gépparkja (is). Az átadáson jelen volt dr. Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár, aki látogatása során az egészségügyi intézményekben felmerülő káderhiány kapcsán tárgyalt a Zentai Egészségház, illetve a Zentai Közkórház vezetőivel is.

Dr. Vickó szerint ez nemcsak a zentai, illetve a tartományi egészségügyi intézményeket, hanem az egész országot érintő probléma. Függetlenül attól, hogy elkezdődtek a szakosítások, az elkövetkező két-három évben nehéz lesz pótolni a szakorvosokat. Az államtitkár kitért az egészségügyi dolgozók követeléseire is, s elmondta, hogy nekik is viselniük kell a megszorítások terhét, de próbálták elérni, hogy amennyiben az ország kikerül a válsághelyzetből, akkor valóban az egészségügyben dolgozók fizetését emeljék meg először. Persze azt nem lehet tudni, hogy konkrétan mikor kerül erre sor – jegyezte meg, hozzátéve, hogy a szakszervezetek nagyjából elfogadták mindezt.

Dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója szerint a vadonatúj, teljes felszereléssel ellátott mentőautó sokat lendít majd a községben élők ellátásán, ugyanis a meglevő mentőautók fölött lassan eljár az idő. A mostanáig szolgálatban lévő 4 gépjármű közül ugyanis a legfiatalabb 6, a legidősebb 15 éves.

Lőrincz Csongor, a mentőszolgálat koordinátora szerint az új mentőkocsival biztosítani tudják a színvonalas munka folytonosságát. A mentőszolgálat egyébként az orvosokkal együtt 25 tagot számlál, aminek köszönhetően folyamatosan tud dolgozni egy csapat, s le tudják fedni a városközi és a művesés szállításokat is.