2024. május 4., szombat

A Mlada Bosna és a szarajevói merénylet

Dokumentum- és képkiállítás Zentán

Csütörtök estig egyedülálló vándorkiállítás keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők Zentán a Mlada Bosna (Ifjú Bosznia) szervezettel, illetve a tagjai által elkövetett szarajevói merénylettel, amely ürügyként szolgált az I. világháború kitöréséhez.

A centenáriumi rendezvénysorozat részeként a boszniai Szerb Köztársaság Történelmi Levéltárának a tárlatát hétfő este nyitották meg a zentai Művelődési Ház kiállítótermében, és csütörtökig tekinthető meg.

Az archív dokumentumokat és fényképeket bemutató tárlat öt tematikus egységből áll össze, amelyek szorosan kapcsolódnak egymáshoz – ecsetelte a megnyitón Bojan Stojnić, a Banja Luka-i levéltár igazgatóhelyettese. A kiállítás első egysége a radikális nemzeti ifjúsági szervezettel foglalkozik, a második tematikus egység a szarajevói merénylőkre, illetve összeesküvőkre fókuszál. A harmadik egység témájául maga a merénylet szolgál, majd az azt követő júliusi krízis időszaka. Ezek mellett külön részben mutatják be a trónörökös halálát megtorló, a szerbek ellen elkövetett atrocitásokat – mesélte az igazgatóhelyettes, aki felidézte a sorsdöntő történelmi esemény néhány meghatározó jelentőségű pillanatát is.

A kiállítás november 13-ig 10 és 12, délután pedig 5 és 7 óra között tekinthető meg.

A megnyitó zárásaként Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója tájékoztatta az egybegyűlteket, hogy az intézmény 32 éven át való irányítása után a jövő hónapban nyugdíjba vonul.