2024. május 19., vasárnap

A faluturizmus fellegvára Tóthfalu

Tavasztól arborétumot jegyeztethetnek be

Többek között japán cseresznyefával, ezüst és vörös juharral, gömb- és rózsaakáccal, valamint egy Franciaországból hozatott, nálunk is csak az idéntől kapható, különleges magnóliával gazdagodott Tóthfalu központja a hétvégi faültetési akció során. A növénykülönlegességek gyűjtésének pedig konkrét célja van. Lékó Lajos gazdaságfejlesztési tanácsadó elmondta, Vajdaságban egyediségnek számító arborétumot szeretnének bejegyeztetni itt.

– Tóthfaluba az idén háromezer turista látogatott el, ez pedig a falu sajátos környezeti feltételeinek köszönhető, amelyet évről évre igyekszünk is bővíteni, s olyan tartós feltételeket teremteni, amelyeknek a lakosságra nézve is megtartó ereje van. Idén több donációhoz is hozzájutottunk, ennek egy részéből bővíteni tudjuk a növényállományt, s így valószínűleg tavasszal már arborétumként tudjuk bejegyeztetni magunkat, amire tudomásunk szerint még nincs példa Vajdaságban – mondta Lékó. Hozzátette, hogy az akciónak egyben edukációs jellege is van, rengeteg fiatalt mozgósítottak, akik így közelebbről is megismerkedhettek a növényekkel.

A faültetésre a Szerbiai Kőolajipari Vállalat (NIS) pályázatán a Tóthfalu és Környéke Mezőgazdasági Termelői Érdekvédelmi Egyesülete nyert kétszázötvenezer dinárt, amelyből összesen 150 fát és cserjét, valamint 40 virágot vásároltak, így a leendő arborétum most 45 újfajta növénnyel gazdagodott. A fákat, bokrokat nemcsak a falu központjában álló épületkomplexum parkjaiban ültették, hanem az utcákra is kerültek belőlük, mert a terveik szerint a köztereket is különféle díszes fákkal ültetnék be.

Körmöci Kornélia kertészmérnök elmondta, hogy mindig olyan növényeket vásárolnak, amilyen még nincs nekik, ez pedig komoly odafigyelést, szervezést igényel.

– Vannak őshonos fák és ritkaságnak számító növények is. A lombhullatók azért különlegesek, mert a levelek évszakonkénti váltakozása mindig érdekes, s igyekszünk úgy kialakítani a leendő arborétumot, hogy az minden évszakban látványos legyen az idelátogatóknak – mondta Kornélia, a faültetés szakmai felügyelője. A fiatal mérnök azt is elárulta, hogy a terveik között szerepel egy bemutatókert kialakítása is, ahol kizárólag különleges gyümölcsfákat nevelnének, így a jövőben Tóthfalu különböző természetiskoláknak, tudományos találkozóknak adhat otthont.