2024. május 1., szerda

Csikós Árpádé az egymilliós támogatás

Az idén Tóthfaluba került az NLB Bank díja

Az idén ismét Magyarkanizsa községbe került az NLB bank egymillió dináros támogatása, melyet minden évben az Egymillió dinár a legjobb ötlet kivitelezéséért elnevezésű pályázat keretében egy biotermelőnek ítélnek oda. Tavaly az oromi Faragó János, a Faragó biofarm tulajdonosának pályázata nyerte el a bírálóbizottság tetszését, ebből egy szárítógépet vásároltak.

A tóthfalusi Csikós Árpád csak amolyan próba szerencse alapon nyújtotta be pályázatát, nem sok reményt fűzött a dologhoz, éppen amiatt, hogy tavaly a szinte szomszédos településre került az összeg. Két héttel ezelőtt derült ki, hogy a szakbizottság mégsem tulajdonított jelentőséget annak, hogy ugyanabba a községbe ítéli meg a támogatást.

– Az NLB Bank bizottsága úgy döntött, a több mint harminc benyújtott projektum közül a miénket támogatja. Ahhoz, hogy döntést hozzanak, kiválasztottak három gazdaságot, és meglátogatták őket. Már itt jártukkor megsúgták, hogy nagyon tetszett nekik minden, amit láttak, s valószínűleg halljuk és látjuk még egymást – részletezte Csikós Árpád, aki azt is elmondta, hogy a pályázat megírásában a szabadkai Terras Egyesület segítette, az ő javaslatára módosított az eredeti projektumon. A dolog izgalmát fokozta, hogy a határidő napján még lázasan folyt a munka, s a lezárás előtt három perccel küldte el e-mailben a pályázatát. Az élet fintora, hogy másnap kiderült, még két héttel meghosszabbították a jelentkezést. Csikósék végül a pályázatukat egy gyomfésűgépre nyújtották be, amely egy igen drága, és nem egy mindennapi munkagép, ám a beszerzése nem okoz majd gondot.

– Szerencsére vannak gépkereskedők Szerbiában, akiknél be lehet szerezni ezt a gépet, viszont az összeg nem fedezi teljesen a költséget, önrészt is kell biztosítanunk. Viszonylag univerzális gépről van szó, amely arra képes, hogy kifésülje a gyomokat a földből. Ezt a technikát vak gyomfésűzésnek is nevezik, mert még csíraállapotában üti meg a gyomot, így az nem fog kikelni. Fizikai értelemben acélrugós pálcái vannak, és beállítás szerint 3–6 centiméter mélységig szó szerint átfésüli a talaj felső rétegét. Ez egy bizonyos rezgéssel is jár, s elég sűrűn, két és fél centiméter távolságra helyezkednek el egymástól a pálcák. A nagy könyv szerint ezzel a módszerrel 80%-os eredményt lehet elérni, de tudjuk, hogy a biotermelésben semmire sincs százszázalékos megoldás. Vannak olyan gyomok, amelyek rizómáról kelnek, arra kevésbé hatékony, de a kapások dolgát nagyban megkönnyíti majd. A napszámosainknak továbbra is lesz munkájuk, már abból kifolyólag is, hogy folyamatosan egyre növeljük a földterületeinket.

Csikósék jelenleg 17 hektáron, több mint harmincféle növényi kultúrával foglalkoznak, ebből számottevő mennyiség a zöldségfélék.

– Nem nagyon tudnék mondani olyat, amelynek a termesztésével nem foglalkozunk, egyedül a gyömbér és néhány kényesebb növény, mint az édes burgonya nincs a kínálatunkban. Az, hogy ennyi mindent termelünk, hatalmas segítség már magában, mert így nem nehéz a vetésforgót biztosítani. Azon a területen, ahol gabonát termesztünk, ott is négy-öt kultúra biztosítja azt a váltást, amelyet a föld megkövetel.

Amikor a vegyszermentes termelésre próbálják buzdítani a gazdákat, elsőként a bioterményekből származó nagyobb haszonra hívják fel a figyelmet, mindig felmerülő kérdés, megéri-e biotermékekkel foglalkozni, van-e rá elég kereslet itt nálunk.

– Elmondhatom, hogy a biotermékek népszerűsége növekszik. Érezhetően folyamatosan nő a kereslet, mert ahogy növeltük a földterületeket, úgy a növekvő terméshozamot is minden évben probléma nélkül el tudtuk adni. Nagyon sok lábon állunk, dolgozunk különböző ipari cégeknek, akik egészséges élelmiszereket állítanak elő biozöldségekből, s a feldolgozott terméket külföldre is szállítják, ezenkívül három nagyobb szerbiai üzletlánccal és kiskereskedelmi üzletekkel is kapcsolatban állunk.

Árpádéknál a nyári vetésű cékla és répa vár még a betakarításra, a csicsókát pedig a héten szedték fel, utóbbi zöldség ma már ritkán fordul elő a háztartásokban, de valamikor nagyanyáink idejében népszerű volt.

– Úgy érzem, most reneszánszát éli a csicsóka, ez egy hatalmas dolog a cukorbetegeknek. Vannak, akik savanyítják, kipréselik a levét, és úgy fogyasztják, mi napi szinten használjuk a konyhában.

Árpád egyelőre még nem tudja, mikor érkezik meg az új gyomfésű, viszont az már bizonyos, hogy márciusban már azzal a géppel fog a földeken dolgozni.