2024. május 2., csütörtök
KANIZSAMONOSTORA

Túlbuzgó patrióták

Az elmúlt hétvégén a csókai községhez tartozó Kanizsamonostorán a buszmegálló és Egyházaskér közelében a mázsaház oldalán falfirkák, a Harmadik Szerbia pártot népszerűsítő feliratok jelentek meg. Most, hogy hazaengedték a hágai börtönben közel 12 évig fogvatartott radikális pártvezért, a szerb hazafiasságot, a szerb nemzeti érdekeket és a szerb királyság visszaállítását propagáló Harmadik Szerbia elkötelezett hívei is elérkezettnek látták a pillanatot, hogy hangot, jelzéseket adjanak magukról. Erre legalkalmasabbnak találták az észak-bánáti magyarlakta falvakat.

Szombatra virradóra Kanizsamonostora bejáratánál a fehérre meszelt buszmegálló épületének az oldalára pingálták fel a Harmadik Szerbia feliratot és az X-alakú pártjelvényt. A közelben, a főút mentén lakó Barna Károly szombaton kora reggel, amikor kinyitotta a bejárati kaput, észrevette a plakátnak látszó feliratokat:

– Amikor kinyitottam a kaput, kinéztem és látom, hogy valami szokatlan kék-piros feliratok és ábrák vannak a buszmegálló oldalán, előbb azt gondoltam, hogy valami választási plakát vagy hasonló lehet, de amikor közelebb mentem, láttam, hogy a Harmadik Szerbia felirat szerepel a falon négyszer egymás után, alattuk pedig a párt jelvénye. Napközben lemeszeltük a főútra néző feliratokat, de úgy értesültem, hogy a szomszédos Egyházaskér közelében az út melletti mázsaház oldalát is ugyanígy befirkálták pártjelvényekkel.

Nem tudom, milyen elképzeléseik voltak az irományok készítőinek, de nem lehet véletlen, hogy a radikálisok gyűlésére időzítették pártjuk propagálását – mondta Barna Károly.