2024. május 4., szombat

Bajuszra fel!

Hárompercenként diagnosztizálnak az orvosok prosztatarákot, és minden 13. percben meghal egy férfi e betegség miatt. Egy okos és szellemes társadalmi kampány, a Movember 2004 óta sajátos módon igyekszik a szűrés fontosságára felhívni a férfiak figyelmét, ugyanis ha időben észreveszik a betegséget, 80-90 százalékban gyógyítható. A Movember kezdeményezés neve a moustache (angolul bajusz) és a november szavak összevonásából származik, amiből ki is derül a lényeg: november hónap folyamán a férfiak megnövesztik a bajszukat, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a férfiak egészségét érintő komoly problémákra, elsősorban a prosztatamegbetegedések, a prosztatarák magas arányára. A Movember hivatalos szlogenje a „Change the face of men’s health”, magyar szövegkörnyezetben ebből lett a „Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!”.

A 2004-ben hivatalos mozgalommá vált Movember gondolata 1999-ben született meg néhány ausztrál fiatalember fejében, akik meglehetősen mókás módon, bajusz növesztésével akarták felhívni férfitársaik figyelmét a rendszeres szűrővizsgálat fontosságára, ugyanis a pasik általában későn veszik észre, hogy baj van. Az első évben mindössze harminc követőjük akadt, de a rákbetegek ausztrál alapítványa gyorsan felkarolta a kezdeményezést, és a mozgalom rövidesen világméreteket öltött. Tíz évvel később a Movember újszerűsége, ötletessége és hatásossága miatt felkerült a száz legjobb civil szervezet listájára – így lett tíz év alatt a mellrák elleni harc és a rózsaszín szalagviselés októberi hava után a november a férfiaké, a prosztatarák elleni küzdelemé és a szőrzet viseléséé.

A Movember hivatalos szabályai pofonegyszerűek: a movember.com-on való regisztrálás után november elsején simára borotvált arccal kell indulni, majd egész novemberben növeszteni és ápolni kell a bajuszt, amely nem érhet össze az orcákon található szőrzettel (tudniillik az már szakáll), illetve az állon található szőrzettel sem (az pedig körszakáll). A „bajusztesóknak” (Mo Bros) mindemellett igazi úriemberként kell viselkedniük. Persze sokan vannak, akik eltekintenek a hivatalos regisztrációtól, természetesen enélkül is lehet e nemes cél szolgálatában egy hónapra bajuszos manussá válni.

Magyarország az idén hatodik alkalommal vesz részt a Movember kampányban, amelyhez több ismert személy és sportcsapat is csatlakozott, és számos kísérőrendezvénye van. Szerbiában a Movember a mai napig meglehetősen eseménytelen és visszhangtalan mozgalom maradt, némi publicitást csupán a Partizan kosarazói kaptak tavaly ilyenkor, akik három héten át növesztették bajszaikat. Ezzel szemben Amerikában már ott tart a mozgalom, hogy ironikus kedvű férfiak létrehozták az Amerikai Bajusz Intézetet, ami érdekvédelmi szervezetnek álcázza magát, de valójában minden a rák elleni küzdelem fontosságáról szól. A honlapján mindent megtalálhatunk, amit a bajuszról valaha tudni akartunk vagy épp arról, miért jó bajszos férfival szexelni.

A bajusz egyébként a nők körében is divatos lett az utóbbi időben: amíg Angliában néhány brit hölgy párjuk bajuszát tetováltatta mutatóujja belső oldalára, addig a magyar lányok visszafogottabban hódolnak a férfiúi szőrzet előtt, ők a kalocsai minták után most a kackiás bajuszformával díszített bögrékért, ruhadíszekért, ékszerekért vagy körömmintákért rajonganak.

November közepén, a bajuszos mozgalom derekán járunk, de aki lemaradt, még mindig csatlakozhat. Uraim, bajuszra fel!