2024. május 3., péntek

Pszichoterápia mindenkinek

Pénteken mutatja be legújabb, Huszonnégy órás vallomások című előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata

Huszonnégy órás vallomások – Pszichoterápia mindenkinek címmel tartja meg legújabb előadásának bemutatóját pénteken este a Zentai Magyar Kamaraszínház, amelynek társulata Puskás Zoltán rendezésében állította színpadra a Valerio Albisetti Hogyan legyünk boldogok? – Pszichoterápia mindenkinek című könyve alapján készült produkciót. Az előadás szereplői a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei, Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nagyabonyi Emese, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György.

„Az ember mindig egyedül van. Akkor is, ha tömeg veszi körül, akkor is, ha szeretik, ha gyerekei vannak. Az élet: magány. Ha magányosságunk miatt szenvedünk, annak elsősorban az az oka, hogy nem ismerjük önmagunkat, nem értjük az élet struktúráját, nem fogadjuk el a maga mélységében embervoltunk feltételeit. Ahhoz, hogy egyedül tudjunk maradni, hogy elfogadjuk önmagunkat, az önismeret által juthatunk el. Ha magunkat ismerjük, a világot ismerjük. Önismerettel – vagyis azzal a vággyal, hogy megértsük embervoltunkat, hogy értelmet adjunk létezésünknek, a dolgoknak – győzzük le a magányt.” – írja Valerio Albisetti, akinek Hogyan legyünk boldogok? – Pszichoterápia mindenkinek című könyvét vette alapul Puskás Zoltán, az Újvidéki Színház színész-rendezője a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb, Huszonnégy órás vallomások – Pszichoterápia mindenkinek című előadásának elkészítéséhez.

– Úgy gondoltam, hogy mind a színház társulatának, mind a zentai közönségnek szüksége van egy olyan kísérleti jellegű előadásra, mint amilyen ez a mostani produkció. Ugyan nem szívesen használom a kísérleti jellegű előadás kifejezést, de tény, hogy nem egy előre megírt drámáról vagy egy regényfeldolgozásról van szó, hanem egy olyan könyv alapján született produkcióról, amelynek elolvasása után az ember jobb esetben azt mondja, hogy megpróbálja önmagára, illetve a saját életére alkalmazni, rosszabb esetben viszont felteszi a polcra, és igyekszik mielőbb elfelejteni – magyarázta lapunknak nyilatkozva Puskás Zoltán, hozzátéve, az előadásban olyan monológok is helyet kapnak majd, amelyeket a kiindulási pontként szolgáló könyvben foglaltak alapján a színészek maguk vetettek papírra önmagukról, a saját igazságukról, a saját valóságukról, ezzel téve még személyesebbé és még inkább emberközelivé az előadást. – Mindannyiunknak szüksége van a változásokra, beleértve bennünket, színházi embereket, a színházban nézőként helyet foglaló személyeket és mindenki mást is. Éppen ezért ezzel az előadással olyasvalamit szeretnénk adni a nézőknek, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy felismerjenek bizonyos problémákat, és lehetőség szerint megoldási lehetőségeket is találjanak rájuk. Olyan problémák ezek, amelyekkel nemcsak az előadáson belül találkozhatnak, hanem a mindennapok valóságában is. Ennek köszönhetően az előadás megtekintése során reményeink egy olyan folyamatnak válnak majd a részeseivé, amely bizonyos szempontból hasonlít a pszichoterápiához. Mindezzel az a célunk, hogy amennyiben a nézőknek is vannak olyan problémái, kételyei és kérdései, amelyeket nem tudnak megoldani, és amelyekre nem tudnak választ találni, márpedig meggyőződésem szerint mindenki életében akadnak ilyenek, akkor azokkal kapcsolatban elindítsunk bennük egy olyan folyamatot, amely hozzájárul számukra ahhoz, hogy a változás, a pozitív irányú változás útjára léphessen – hangsúlyozta Puskás Zoltán. Úgy véli, kiváló hangulatú és nagyon termékeny próbafolyamat áll a csapat mögött, amit saját bevallása szerint maga is nagyon élvezett, hiszen – ahogyan fogalmazott – fantasztikus emberekkel dolgozhatott együtt, akik óriási munkabírással rendelkeznek, alázatosak, fegyelmezettek és kitartóak, ezért – mint mondta – csakis szuperlatívuszokban tud róluk beszélni. Mind szakmailag, mind emberileg nagyon sokat jelent számára mindaz, amit az elmúlt hónapok során kapott a fiataloktól, éppen ezért vélhetően még nagyon sokáig erőt tud majd meríteni ebből az időszakból.

A Zentai Magyar Kamaraszínház Huszonnégy órás vallomások – Pszichoterápia mindenkinek című előadásának bemutatóját november 21-én, pénteken 19 óra 30 perces kezdettel tartják meg a zentai Művelődési Házban, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak.