2024. május 3., péntek

Új buszmegálló épül

Kishegyes község önkormányzata új buszmegállót létesít a korábbi törmelékkel feltöltött leállósáv helyére – A projektum tartományi támogatással valósul meg, értéke meghaladja a 2,5 millió di

A napokban intenzív munkálatok kezdődtek a Topolyai úton, a Jonatán bolttal szemközti oldalon. Az alkalmi buszmegálló helyére, amit csak egy görbe és rozsdás tábla jelzett, most egy valódi megálló épül. Az önkormányzat a tartományi gazdasági titkárság pályázatán nyert pénzt erre a projektumra, ami már régebb óta a terveik között szerepelt.

Mohácsi Zoltán alpolgármester nagyon fontosnak tartja, hogy az ígéretekhez híven még az idei évben elkezdődött az új megálló építése és a környék rendezése.

– Sok kishegyesi polgár, főként diákok használják ezt a buszmegállót. Idáig csapadékos idő esetén tócsákban állt itt a víz, ezért volt fontos számunkra a rendezése. Az új megálló kiépítésének nem utolsósorban közlekedésbiztonsági szerepe is van, ha elkészül, akkor a buszoknak nem kell félig az úton állniuk, az utasok biztonságosan fel- és leszállhatnak. Nagyon fontosnak tartom azt is elmondani, hogy számítok a környéken élő polgárok megértésére és türelmére. Építkezni nem lehet alapos előkészítő munkálatok nélkül, s ez időbe telik. Viszont, ha megépül, akkor visszaállítjuk a környék eredeti állapotát, és megtérítjük a munkálatok során keletkezett esetleges károkat – mondta Mohácsi, majd hozzáfűzte, hogy a Jonatán bolt oldalán lévő buszmegálló környékét is rendezni fogják. Az alpolgármester külön megemlítette, hogy nagyon jó az együttműködés tartományi gazdasági titkárság és az önkormányzat között, és hálásak, amiért a titkárság ezt a beruházást is támogatja.

Az új buszmegálló teljesen a szabványok szerint épül, s a tartomány mellett a község is beszállt a projektum pénzelésébe, mondta el Szűgyi István, a községi tanács tagja és projektumfelelős.

– Kishegyes község önkormányzata a tartományi gazdasági titkárság pályázatán 1,9 millió dinárt nyert az új buszmegálló építésére. Ehhez az önkormányzat 873 ezer dinár önrészt tett hozzá, így a teljes projektum értéke 2 millió 763 ezer dinár. A Jonatán bolttal szemközti oldalon már korábban is létezett egy leálló sáv, ami törmelékkel volt feltöltve, most viszont az előírásoknak megfelelő, szabályos leállósáv épül. A busz teljes szélességében be tud állni, s nem zavarja majd a közlekedést, mint eddig. A másik oldalon már létezik, és most ezen a felén is létesítünk egy házikót, ahová az emberek be tudnak húzódni rossz idő esetén. Az új buszmegálló tervezésénél az is figyelembe lett véve, hogy az útszélesítés, ami egyelőre csak Topolyáig jutott el, egyszer Kishegyesen is el fog készülni. Ha ez bekövetkezik, akkor sem kell majd semmit sem áthelyezni – mondta Szűgyi, majd arról is beszámolt, hogy egy Bačko Dobro Polje-i cég végzi a munkálatokat, amelyek várhatólag még ebben a hónapban befejeződnek, ha az időjárás engedi. A projektumfelelőstől azt is megtudtuk, hogy az új buszmegálló alá betongyűrűket helyeznek le, s az árok ezen keresztül fog áthaladni.