2024. május 4., szombat

Egy cipősdoboznyi figyelem

A Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai az idén is megszervezik cipősdoboz-akciójukat

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium sporttagozatára járó diákok immár ötödik éve szervezik meg a karácsonyi cipősdoboz-akciójukat, amellyel a szegény sorsú családok, nagycsaládok gyermekeinek szeretnének örömet okozni.

Csőke Boglárka, a sporttagozat negyedik osztályos tanulója elmondta, tavaly ötszáz, az idén pedig ötszázegy doboz összegyűjtését tűzték ki célul, azonban abban reménykednek, hogy ahogyan tavaly sikerült 691 dobozt összegyűjteniük, az idén is legalább ennyi ajándékokkal teli cipősdoboz jön össze, melyekkel meglephetik a gyerekeket, sőt az idén a gyűjtés mellett szeretnének egy jótékonysági jellegű koncertet is szervezni magyarországi fellépőkkel, melyre az elképzelés szerint egy ajándékkal teli cipősdoboz lenne a belépő.

– Az akció keretében a 6–15 éves gyerekek számára gyűjtünk játékokat, ami lehet kisautó, baba, plüssállat, labda, a dobozba kerülhetnek iskolai eszközök, tollak, ceruzák, zsírkréták és hasonlók, lehet higiéniai eszközöket is beletenni, mint a fogkefe, fogkrém, szappan. Ha folyékony szappanról van szó, akkor azt gondosan be kell csomagolni, nehogy kifolyjon, vagy ha törékeny dolog kerül a dobozba, például bögre, akkor azt is csomagolják úgy, hogy ne törjön össze. Emellett lehet pólót, sálat, sapkát, édességeket is a dobozba tenni, és akár egy képeslapot is oda lehet tenni néhány üdvözlő sor kíséretében. A dobozba nem kerülhetnek viszont agresszivitásra késztető képek, játékok, konzervek, gyógyszerek és romlandó ételek. A cipősdobozt be kell csomagolni és kérjük, írják rá, hogy fiúnak vagy lánynak összeállított ajándékcsomagról van szó és hány éves gyermeknek szánják – ismertette a részleteket Csőke Boglárka, aki elmondta, az összegyűjtött cipősdobozok egy részét Dreára, Kevire és Hajdújárásra viszik az osztállyal, a többit pedig Nyúl Zoltán, a Baptista Szeretetszolgálat képviseletében viszi tovább Vajdaság más településeire, a szegényebb falvakba. Hozzátette, az akcióval kapcsolatban nagyon jó tapasztalataik voltak eddig, az emberek nagyon segítőkészek, és aki dobozzal nem is járult hozzá az akcióhoz, de hirdette azt és így nagyon sok emberhez eljutott a hír, így nemcsak Szabadkáról, hanem Vajdaság más településeiről, több általános iskolából és ifjúsági szervezetektől is érkeztek dobozok.

Habár szeretnének majd kijelölni több gyűjtőhelyet is, a cipősdobozokat egyelőre a Kosztolányi Dezső Gimnáziumban, vagy a negyedikeseknél, az akció szervezőinek osztályában, vagy pedig a portán lehet leadni egészen december 18-ig.