2024. május 2., csütörtök

Közleményharc az ügyvédek között

Az újonnan alapított egyesület a köztársasági jogvédőhöz fordul jogorvoslatért

A Belgrádi Ügyvédi Kamara (BÜK) fegyelmi szerve pénteken fegyelmi eljárást indított Vuk Ranković ügyvéd ellen, aki a munkabeszüntetés ideje alatt olyan ügyekben járt el, amelyekben nem lett volna szabad. A BÜK fegyelmi szerve az eljárás lezárásáig Ranković ügyvédi tevékenységének átmeneti felfüggesztését kezdeményezte a kamara igazgatói bizottságánál. A BÜK amiatt is elégedetlen, hogy a bíróságok és az ügyészségek nem működnek kellőképpen együtt a kamarával.

– Ranković bizonyíthatóan egy eljárásban lépett fel védőként, nem hivatalosan pedig arról értesültünk, hogy számos más esetben is védőként jelent meg a bíróságon, de mivel a bíróságok és az ügyészségek nem működnek együtt a kamarával, ezt nem tudjuk írásos bizonyítékkal alátámasztani – fogalmaznak a BÜK közleményében.

Az újonnan alapított Szerbiai Ügyvéd Társaság (SZÜT) viszont az ügyvédi kamarák eljárását tartja elfogadhatatlannak. Az SZÜT élesen tiltakozott amiatt, hogy a Vajdasági Ügyvédi Kamara (VÜK) korábban törölte az ügyvédek névjegyzékéből Venczel Krisztiánt, amiért az a munkabeszüntetés ideje alatt is képviselte ügyfeleit a bíróságok előtt. Venczel nem tett mást, mint hivatásával összhangban járt el, olvasható a SZÜT közleményében, mint ahogyan az is, hogy senkinek nem áll jogában mástól megvonni a munkához való jogot, valamint akadályozni a polgárok jogérvényesítését a bíróságokon.

– A VÜK pánikba esett, hiszen az ügyvédek tömegesen kezdenek el elégedetlenkedni a kamara fellépése miatt. Ezért a VÜK megkíséreli megfélemlíteni az ügyvédeket. A VÜK ezzel bizonyítja, hogy közte és a távoli országok diktátori rezsimjei között nincsen nagy különbség – áll a közleményben.

A SZÜT a köztársasági jogvédőhöz fordul jogorvoslatért, kérve, hogy vizsgálja felül: Venczel ügyében eljárva a VÜK megsértette-e az alapvető emberi jogokat. A SZÜT-nek elsősorban azok az ügyvédek a tagjai, akik nem értenek egyet a munkabeszüntetéssel. Az ügyvédi kamarák illetékesei korábban közölték: a polgári csoportosulásként bejegyzett társaságnak semmiféle olyan felhatalmazása nincsen, mint amilyen a kamaráknak van, amelyek szakmai és érdek-képviseleti feladatokat látnak el.