2024. május 2., csütörtök

„A hágai törvényszéket meg kell szüntetni”

Dačić szerint Šešelj mutatott rá arra, hogy a háborús bűnösséget feltáró törvényszék értelmét vesztette

– Ebben az esetben nem Szerbiát kell felelősségre vonni, hanem a hágai törvényszéket. Mit tett az elmúlt években? Hány évig tartottak a bírósági tárgyalások? Ki a felelős azért, hogy ma ilyen helyzet alakult ki? – reagált Ivica Dačić arra az újságíró kérdésre, hogy Szerbia számíthat-e bármiféle büntetésre, valamint kihatással lehet-e az EU-csatlakozási folyamatokra az, hogy Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke ideiglenes szerbiai tartózkodása alatt szabad megnyilvánulásaiban nemzetgyűlölő beszédeket tart.

– Az ENSZ és azok, akik a  törvényszéket létrehozták, a felelősök ezért a helyzetért. Ez a törvényszék nem volt képes arra, hogy lezárja Vojislav Šešelj háborús bűnösségének bírósági tárgyalását, majd végül a betegsége miatt hazaküldték, annak ellenére, hogy nem voltak meg erre a feltételek. De nem Šešelj az egyetlen, akit a betegsége miatt küldtek haza. Drago Nikolić is így került haza, akit a rendőrség kísér, és sokkal szigorúbb feltételek mellett mozog a nyilvánosság előtt. Vagyis nem számolhatnak fel nekünk semmilyen megszorítást – mondta Dačić.

Ivica Dačić kiemelte, Šešelj befolyását vesztett politikus –  akinek a pártja parlamenten kívüli –, ezenkívül erős kritikát fogalmaz meg az államvezetőség felé, nem ért egyet az ország jelenlegi külpolitikájával.

– Ő az egyik példája annak, hogy a hágai törvényszéket meg kell szüntetni. Mi értelme van ennek a törvényszéknek ma? Meddig működik még? A második világháború után a németek felett ítélkező bíróság sem működött ilyen sokáig – fogalmazta meg kritikáját.