2024. május 5., vasárnap

Őszi munkálatok Bácsfeketehegyen

Több sikeres pályázatot valósított meg a bácsfeketehegyi helyi közösség – Hamarosan elkészül az új, műfüves sportpálya – Felújították a helyi közösség épületének homlokzatát

Az enyhe ősz kedvezett a tervezett munkálatok és megkezdett projektumok befejezéséhez, számolt be lapunknak Juhász Attila, a bácsfeketehegyi helyi közösség titkára. Elmondta, hogy a közmunkaprogram keretein belül befejezték a Proletár utca egy részének, a Dózsa György zsákutca részének, valamint a Bolmán utca földes részének zúzott kővel való feltöltését. Emellett a Verbászi út és a Njegoš utca kereszteződésénél átvágták az útestet és esővíz-elvezető rácsot helyeztek le. A JNA utcának a Tito marsall és Zmaj Jovina utcák közti szakasza és a Népfront utcának a Nikola Đurković és Zmaj Jovina utcák közti szakasza szinte járhatatlan volt. Ezen a két kritikus szakaszon a helyi közösség és Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalatának közös projektumaként megtörtént a kátyúzás.

A titkár arról is számot adott, hogy a közmunkaprogram november 30-án zárul, és a helyi közösség tanácsa által előirányzott terveket sikerült megvalósítani. Reményeik szerint a sikeres programnak lesz folytatása, ugyanis a jövő évben is pályázni fognak a közmunkaprogramra. A közmunkások jelenleg az intézmények és az elhagyott házak előtti árkok tisztításán dolgoznak, mondta el Juhász, majd kihangsúlyozta, hogy egyébként a lakosok kötelessége a saját portájukon karbantartani az árkokat.

A pályázatok kapcsán a titkár két olyan sikeres projektumot említett, amelyek hamarosan realizálódnak. A helyi közösség sikeresen pályázott a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkárságnál utcanévtáblák kidolgozására. Jelenleg a táblák leszállítására várnak, ha ez megtörténik, akkor Bácsfeketehegyen minden utca utcanévtáblával lesz megjelölve, számolt be Juhász. A másik sikeres pályázat révén a falu vízvezeték-hálózatának felújítására vonatkozó főterv kidolgozására nyertek eszközöket a tartományi mezőgazdasági titkárságtól. A tervet december elsején fogják kézhez kapni, s a jövőben ennek segítségével pályázni tudnak uniós és hazai pénzekre a vízvezeték felújításához, mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy a mezőgazdasági titkárságnál jelenleg a PF4-es és PF5-ös kutak kifúrására beadott pályázatok vannak elbíráláson.

A napokban fejeződik a műfüves sportpálya építése a labdarúgópálya mellett, tudtuk meg Juhásztól. Ezt pályázati pénzből és önerőből valósítják meg az önkormányzattal közösen, de helyi vállalkozók is támogatják a projektumot. Az új pálya labdarúgásra és teniszezésre fog szolgálni, a Jadran FK felügyeli majd, s aktív és rekreációs sportolók egyaránt használhatják.

A közelmúltban fejeződött be a helyi közösség épülete homlokzatának felújítása. Erre a munkálatra már nagy szükség volt, mert a homlokzat elhanyagolt állapotban volt, a homlokzat rendezése mellett a tetőszerkezeten is végeztek kisebb javításokat.

Végezetül a titkár elmondta, hogy az említettek mellett a helyi közösség rendszeresen végzi szokásos tevékenységeit, mint pl. a közterületek és temetők karbantartását, stb.