2024. május 4., szombat

A beruházóbarát Topolya községért

Húszról két százalékra csökkent a telekrendezési díj azon építményeknél, melyeknél e díj négyzetméter alapon nem számítható fel

A Topolya községi képviselő-testület legutóbbi ülésén a testület határozatot fogadott el a telekrendezési díj szerződésbe foglalásának kritériumairól szóló határozat módosításáról. A módosításra vonatkozóan Fazekas Róbert, a Topolya községi kkt elnöke fejtette ki álláspontját.

– Bizonyos létesítmények, épületek kapcsán, amelyek nagyobb köbtartalommal rendelkeznek, viszont felületük nem olyan nagy, amely azt jelenti, hogy a telekrendezési díjat nem lehet négyzetméterben átszámolni, ott százalékos arányt szoktak alkalmazni. Ez leginkább silók vagy más magasépítmények, továbbá mélyépítmények esetén alkalmazott. Ezen esetekben mostanáig húsz százalékos illetéket számoltak fel, amelyet most két százalékosra sikerült csökkenteni. Nagyon fontos javaslatnak ítélem meg a fentiekre vonatkozót, amely esetében részben én magam is a javaslattevők között voltam. Meggyőződésen: ha azt akarjuk, hogy itt, Topolyán munkahelyek teremtődjenek, akkor megítélésem szerint három fő feltételrendszert kell biztosítanunk. Elsősorban az önkormányzatnak biztosítania kell az ipari zóna meglétét, annak tulajdonjogai tisztázását. Ezen utóbbira is sor került az elmúlt év folyamán. A másik feltételrendszer most teljesült: miszerint azokban a kivetett adónemekben, illetékekben, amelyeket valamilyen formában az önkormányzatnak kell befizetni, konkurensnek számítódjunk a szomszédos községekkel vagy távolabbi régiókkal. Ebből a vonatkozásból kifolyóan tartom fontosnak a húsz százalékról kettőre történő csökkentést. A beruházók vonzása tekintetében a harmadik jelentős tényezőnek számítom a helyi adminisztrációnak a minél hatékonyabbá tételét. Az utóbbi esetében az ún. egyablakos vagy más néven egyemberes rendszer alkalmazása értendő, amely a befektetők egyszerűbb ügyintézését segíti. Ebben a folyamatban a szóban forgó határozat meghozatalával most a második pontot is teljesítettük, és hamarosan egy olyan környezetet tudunk teremteni, amelyben Topolya község valóban egy beruházóbarát községként lesz deklarálva – fejtette ki Fazekas.